Google translate
Претрага
Close this search box.

FITNES U TRUDNOĆI

Prednosti redovnog vežbanja u trudnoći nisu više tajna.
Ali mnoge žene ne znaju kako da počnu. Postoji nekoliko sjajnih načina vežbanja tokom trudnoće. Ples, aerobik, plivanje, šetnja, vežbe sa tegovima, joga ? Trudnoća Vas možda ostavlja bez energije ali redovno vežbanje je može povratiti a ujedno je i odličan način da ispunite dan i učinite da se osećate bolje i svežije.

Dobra vest je da možete da počnete sa “treninzima” iako dosad i niste bili baš ludi za sportskim aktivnostima ☺..

Health Medic
blog

Trudnoća je vreme kada treba “igrati na sigurno”. Trebate imati na umu da sada nije vreme da gubite na telesnoj težini niti da započinjete treninge visokog inteziteta (mada sam imao trudnicu koja je trčala maraton u 35 nedelji trudnoće.. i dočekala je svoj termin porođaja i sve je bilo u redu na kraju sa mamom i bebom.. ipak ovo treba shvatiti kako izuzetak, ipak je žena ceo život trenirala i obožavala trčanje i bila u top formi.. I sad se smejem kad se setim mog iznenađenja kad me je pitala, šta mislim o tome da učestvuje.. i kako nisam baš znao šta da joj odgovorim, mada je ona već ona donela odluku, htela je samo da čuje moje mišljenje.. ☺)

Ukoliko se radi o zdravoj trudnoći i niste opterećeni nekom hroničnom bolešću, možete početi sa vežbanjem 30-tak minuta dnevno, umerenog inteziteta, nekoliko puta nedeljno (preporuka Američkog uduženja akušera i ginekologa).

U svakom slučaju treba da vodite računa o nekoliko stvari: prvo – proverite sa lekarom da li smete da vežbate, hranite se zdravo i unosite dovoljno kalorija, izbegavajte opasne sportove, nosite udobnu odeću, zagrejte se pre treninga, pijte dovoljno tečnosti, izbegavajte ležanje na trbuhu, izbegavajte iscrpljivanje, postepeno počnite i polako podižite intezitet, slušajte svoje telo, kada osetite da ste spremni možete povećati vreme trajanja treninga, izbegavajte vežbanje u toplim i vlažnim uslovima i neka Vam ovo pređe u naviku, budite redovni.

Ples, je sjajan način vežbanja tokom trudnoće ! Ne samo da održava tonus mišića već je i odličan za elastičnost zglobova i dobro stanje kardiovaskularnog sistema.

Aerobik, da, manjeg inteziteta, posebno vežbe za jačanje mišića leđa, čime ćete izbeći neugodan bol koji se javlja skoro po pravilu u kasnijoj trudnoći.

Plivanje, jedan od najsigurnijih i najlepših vidova rekreacije za trudnice, sem što su rasterećeni zglobovi i svi mišići su aktivni.

Šetnja, odlična vežba za kardiovaskularni sistem koji je posebno opterećen u trudnoći.

Vežbe sa tegovima, ukoliko radite sa malim težinama i pod nadzorom stručne osobe je vrlo dobar način za jačanje muskulature.

Joga, po svim studijama, smanjuje nivo stresa i savršena je priprema za porođaj.

Svi ekstremni sportovi, poput na primer skijanja su zabranjeni takođe sportovi koji mogu dovesti do povrede u predelu trbuha, vožnja biciklom se ne preporučuje kao ni trbušnjaci.

Šta dobijate sa aktivnošću ?

Imaćete više energije,
kvalitetniji san,
smanjujete rizik za nastanak komplikacija koje su povezane sa trudnoćom,
smanjujete osećaj nelagodnosti koji ide sa porastom stomaka i telesne težine,
pripremićete se na pravi način za porođaj,
redukujete stres, podižete raspoloženje i samopouzdanje,
vratićete lakše i brže liniju nakon porođaja.

I NE ZABORAVITE, OSEĆAJ DA ČINITE PRAVU STVAR ZA SEBE, SVOJE TELO I BEBU KOJA DOLAZI.. JE NEZAMENJLJIV !

Povezane teme:

Ginekoloska Laparoskopija

Ginekološka laparoskopija

Ginekološka laparoskopija je alternativa otvorenoj hirurgiji. Koriste se uski intrumenti koji se uvode trbuh putem cevčica promera 5 do 10mm.

Histeroskopija bojan sekulic

Histeroskopija

Histeroskopija je endoskopska procedura vaginu i kanal grlića materica da se ubaci histeroskop u matericu radi pregleda njene šupljine.

3D/4D Ultrazvuk

4D Ultrazvuk 4D ultrazvuk – ultrazvučni prikaz je u celosti rezervisan za analizu ploda u trudnoći. Ovaj modalitet ultrazvučnog prikaza podrazumeva pregled trodimenzionalnim ultrazvukom u

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Herpes predstavlja doživotnu infekciju. Međutim, antivirusni lekovi mogu sprečiti ili skratiti promene na koži uzimanjem lekova.