Google translate
Претрага
Close this search box.

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti
Šta reći na ovaj naslov ?

Možda najupečatljivija slika koja mi je ostala urezana u sećanju tokom karijere a ponovila se više puta.. to je žal pacijentkinje zašto nije otišla ranije na pregled. Izgleda tako jednostavno.. Samo da sam.. „sada ne bismo bili ovde i ne bi razgovarali na ovu temu“ . Razloga ili tačnije opravdanja je mnogo, ne stižem, neće se meni desiti, imam preča posla.. i tako se izgube godine, dijagnoza kasno postavi a mogućosti za izlečenje smanje na nivo čuda…

Health Medic
blog

A šta ima preče od zdravlja ? I ima li šta vrednije ? Odgovornost je još veća kada od nas zavise i drugi, oni najmlađi, kojima smo potrebni dok ne stasaju, dok im krila ne ojačaju, da se otisnu samostalno u život.. Imamo li pravo na to da ih ostavimo na cedilu ?

Novac nije izgovor. Koliko samo novca damo na letovanje, zimovanje ili još banalnije stvari kao što su cigarete, gorivo ili neki komad garderobe..

Rak grlića materice je na trećem mestu po broju obolelih žena, ispred je samo karcinom dojke i debelog creva. U Evropi svake godine oboli 60.000 a umre 30.000 žena dok Srbija drži neslavni rekord, svake godine oboli 1500 žena a umre 500, dok su za dojku ti podaci još alarmantniji oboli 3500 a umre 1600.

Zašto je situacija sa karcinomom grlića materice na neki način apsurdna ? Zato što je to organ koji je dostupan pregledu. I zato što je uobičajeno potrebno za razvoj od HPV infekcije preko prekanceroze do karcinoma od 3 do 18 godina u 99% slučajeva. Šta možemo da zaključimo iz ove dve gore neosporne činjenice ? Znači da redovnim godišnjim pregledom možemo da „uhvatimo“ proces na vreme, kada manjom operacijom/intervencijom možemo da zaustavimo napredovanje bolesti. Praktično, kada bi se sve žene išle jednom godišnje na pregled, ne bi bilo smrtnih ishoda.

Činjenice..

  • Uzrok karcinoma grlića materice je HPV infekcija (infekcija visokoonkogenim tipovima humanih papiloma virusa).
  • 80% populacije je pozitivno, samo 3% ima manifestnu infekciju (promenu na grliću) a od njih 0.1 dobije karcinom.
  • To je bolest imunog sistema, potrebno je raditi na podizanju istog (pravilna ishrana, aktivni život, rekreacija)
  • PAP bris (Papanikolau) je odlična i jeftina metoda kojom se dijagnostikuje karcinom. ALI, tačna je u 70% slučajeva, što znači da postoji 30% da promašimo dijagnozu. Što uopšte nije malo. Svakodnevno sam u prilici da slušam od pacijenata „sve je bilo u redu, PAP je II“, i ubeđeni su u to ali nisu svesni da je to tačno i ok, ali 70%. Zbog toga je apsolutno neophodno da Vaš odabrani ginekolog zna da gleda i još važnije, zna kada da upotrebi dodatnu dijagnostiku kao što je KOLPOSKOPIJA, kojom kada posmatramo grlić zajedno sa PAP brisom, tačnost dijagnoze podižemo na 98%, što priznaćete,  čini da lakše spavate i Vi i Vaš ginekolog.
  • Ciljana biopsija i ECC (endocervikalna kiretaža),   u svim sumnjivim slučajevima tačna i prezicna dijagnoza se postavlja ciljanom biopsijom, tj. uzimanjem uzoraka za patohistološki pregled. Na osnovu nalaza, ginekolog će tačno znati koju proceduru treba sprovesti da bi lečenje bilo uspešno.

 

Član Health Medic tima
Mr sci.med. dr Bojan Sekulić
Specijalista ginekologije i akušerstva

Povezane teme:

Karcinom grlica

Karcinom grlića u Srbiji

S obzirom da se o nastanku karcinomu grlića materice već dosta zna i piše, ovde će biti više reči o situaciji sa bolesti u Srbiji.

Bol u trbuhu tokom trudnoće

Bol u trbuhu tokom trudnoće

Iako postoji mnogo bezopasnih uzroka ovog bola, neki mogu biti i ozbiljniji, a neki su prilično česti i uglavnom ne predstavljaju pretnju.

Konizacija grlića materice

Dugo godina u svetu je široko rasprostranjena metoda za lečenje cervikalnih neoplazija i zahvaljući njoj je smanjen broj velikih operativnih zahvata. Konizacija se može izvesti

Plodova voda

Plodova voda

Plodova voda predstavlja tečnost kompleksnog sastava koja ispunjava šupljinu materice i okružuje bebu u njenom razvoju tokom trudnoće.