021 301 304 3 info@healthmedic.rs

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti
Šta reći na ovaj naslov ?

Možda najupečatljivija slika koja mi je ostala urezana u sećanju tokom karijere a ponovila se više puta.. to je žal pacijentkinje zašto nije otišla ranije na pregled. Izgleda tako jednostavno.. Samo da sam.. „sada ne bismo bili ovde i ne bi razgovarali na ovu temu“ . Razloga ili tačnije opravdanja je mnogo, ne stižem, neće se meni desiti, imam preča posla.. i tako se izgube godine, dijagnoza kasno postavi a mogućosti za izlečenje smanje na nivo čuda…

A šta ima preče od zdravlja ? I ima li šta vrednije ? Odgovornost je još veća kada od nas zavise i drugi, oni najmlađi, kojima smo potrebni dok ne stasaju, dok im krila ne ojačaju, da se otisnu samostalno u život.. Imamo li pravo na to da ih ostavimo na cedilu ?

Novac nije izgovor. Koliko samo novca damo na letovanje, zimovanje ili još banalnije stvari kao što su cigarete, gorivo ili neki komad garderobe..

Rak grlića materice je na trećem mestu po broju obolelih žena, ispred je samo karcinom dojke i debelog creva. U Evropi svake godine oboli 60.000 a umre 30.000 žena dok Srbija drži neslavni rekord, svake godine oboli 1500 žena a umre 500, dok su za dojku ti podaci još alarmantniji oboli 3500 a umre 1600.

Zašto je situacija sa karcinomom grlića materice na neki način apsurdna ? Zato što je to organ koji je dostupan pregledu. I zato što je uobičajeno potrebno za razvoj od HPV infekcije preko prekanceroze do karcinoma od 3 do 18 godina u 99% slučajeva. Šta možemo da zaključimo iz ove dve gore neosporne činjenice ? Znači da redovnim godišnjim pregledom možemo da „uhvatimo“ proces na vreme, kada manjom operacijom/intervencijom možemo da zaustavimo napredovanje bolesti. Praktično, kada bi se sve žene išle jednom godišnje na pregled, ne bi bilo smrtnih ishoda.

Činjenice..

 • Uzrok karcinoma grlića materice je HPV infekcija (infekcija visokoonkogenim tipovima humanih papiloma virusa).
 • 80% populacije je pozitivno, samo 3% ima manifestnu infekciju (promenu na grliću) a od njih 0.1 dobije karcinom.
 • To je bolest imunog sistema, potrebno je raditi na podizanju istog (pravilna ishrana, aktivni život, rekreacija)
 • PAP bris (Papanikolau) je odlična i jeftina metoda kojom se dijagnostikuje karcinom. ALI, tačna je u 70% slučajeva, što znači da postoji 30% da promašimo dijagnozu. Što uopšte nije malo. Svakodnevno sam u prilici da slušam od pacijenata „sve je bilo u redu, PAP je II“, i ubeđeni su u to ali nisu svesni da je to tačno i ok, ali 70%. Zbog toga je apsolutno neophodno da Vaš odabrani ginekolog zna da gleda i još važnije, zna kada da upotrebi dodatnu dijagnostiku kao što je KOLPOSKOPIJA, kojom kada posmatramo grlić zajedno sa PAP brisom, tačnost dijagnoze podižemo na 98%, što priznaćete,  čini da lakše spavate i Vi i Vaš ginekolog.
 • Ciljana biopsija i ECC (endocervikalna kiretaža),   u svim sumnjivim slučajevima tačna i prezicna dijagnoza se postavlja ciljanom biopsijom, tj. uzimanjem uzoraka za patohistološki pregled. Na osnovu nalaza, ginekolog će tačno znati koju proceduru treba sprovesti da bi lečenje bilo uspešno.

 

Za HMblog Mr sci.med. dr Bojan Sekulić

Pozovite nas

021 301 304 3
021 301 304 4
064 645 322 5

Adresa

Narodnog fronta 73a

Novi Sad

Email

info@healthmedic.rs

Usled vanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID – 19 ,a prateći preporuke Ministarstva i Vlade RS, usvojili smo predložene mere u cilju suzbijanja virusa,kako bismo zaštitili naše pacijente kao i zaposlene, nastavljajući sa redovnim radom:
 • Mole se pacijenti da dolaze bez pratnje kako se ne bi stvarale gužve.
 • Ukoliko ste prehlađeni, molimo da odložite pregled
 • Svi pacijenti stariji od 65 godina mogu da dođu na prvi pregled samo ukoliko je neophodno, rutinske kontrole molimo da odložite
 • Sve predložene mere koje se odnose na higijenu su preduzete, dezinfikujemo i provetravamo sve prostorije Poliklinike posle svakog pacijenta
 • Pri zakazivanju pregleda, potrebno je navesti i dodatne informacije vezane za bolest pacijenta, ukoliko ih ima
 • Mole se imunodeficijentne osobe da ne dolaze na redovne kontrolne preglede
 • Molimo da održavate razdaljinu između sagovornika od 2 metra
 • Svaki pacijent ima  mogućnost pranja ruku sapunom i dezinfekcionim sredstvom
Radno vreme poliklinike je od 08:00 do 20:00