Google translate
Претрага
Close this search box.

Bauk zvani Povišena Temperatura

Povišena Temperatura
Mnogi roditelji se veoma zabrinu kada im dete ima povišenu temperaturu, te na prvi skok iste potraže pomoć lekara.

Kako bismo demistifikovali čuvenu temperaturu (Povišena Temperatura), hajde da se upoznamo sa nekim osnovama ovog simptoma. Povišena telesna temperatura je upravo to- simptom, a ne bolest sama po sebi. Američka Pedijatrijska Akademija definiše povišenu temperaturu kada je njena vrednost iznad 37,7C, mereno bilo kojim termometrom na bilo kom delu tela, nezavisno od uzrasta deteta. No, to ne znači hitnu posetu pedijatru u svakom slučaju….

Health Medic
blog

Da počnemo od samog merenja temperature.

Učini li vam se da vam je dete „vruće„ na dodir, najpre ga raskomotite. Ako koristite digitalni toplomer, skinite višak odeće i sačekajte par minuta. Ukoliko se radi o čeonom termometru, skinite kapicu, kapuljaču, raskomotite dete- termometar meri temperaturu krvi koja protiče kroz slepoočnu arteriju, pa će utopljavanje ili višak odeće svakako dati povišene vrednosti. Takođe, sačekajte pet minuta ukoliko je dete tek ušlo u kuću spolja. Temperaturni faktori spoljašnje sredine mogu uticati na vrednost merenja. Ako pak merite temperaturu oralno ( u ustima), uverite se da dete pre merenja nije konzumiralo nešto iz frižidera, kao ni nešto veoma toplo.

Kako izabrati najpogodniji termometar?

U novorođenčeta i mladog odojčeta najpogodnije je meriti tempertauru rektalno. Ova metoda je brza, sigurna i tačna. Iako vam se može učiniti neprijatnom, nećete naškoditi svojoj bebi. Prosto je polezite na leđa, kao kada menjate pelenu, jednom rukom podignite nožice, a drugom nežno, uz pomoć kreme koju ste prethodno stavili na vrh toplomera, izmerite temperaturu. Ukoliko ona prelazi 37,7C, vaše dete ima temperaturu (Povišena Temperatura).

Za stariju odojčad i malu decu, koja neće biti strpljiva za rektalno merenje temperature, u ponudi su bezkontaktni toplomeri, digitalni čeoni toplomer ili toplomer za uho. Izaberite opciju bez zvuka za noćno merenje.

Za stariju decu, pored prethodno pomenutih bezkontaktnih termometara, koristite digitalni toplomer, te vrednost temperature možete meriti i podpazušno, aksilarno.

Ostupanja u različitim metodama merenja temperature različitim termometrima su uobičajena, i veoma diskretna. Ukoliko se, pak, desi, da su vrednsoti temperature merene različitim termometrima veoma različite, ponašajte se u skladu sa najvišom izmerenom vrednošću.

Kada odmah pozvati lekara?

Kada je vaše dete mlađe od 3 meseca, ima temperaturu 37,7C i višu, pozovite ili odvedite dete bez odlaganja lekaru, jer mališani ovog uzrasta mogu da se razbole veoma brzo, te trebaju biti pregledani što pre.

Dete uzrasta 3 do 6 meseci sa temperaturom 38,8 C,neophodno je odvesti lekaru, koji će pregledom i eventualnim dodatnim analizama utvrditi o čemu se radi, te na koji način će se sprovoditi dalje praćenje deteta.

Deca uzrasta preko 6 meseci sa vrednošću temperature 40C ili više zahtevaju pregled što pre. Ukoliko je vrednost temperature niža, svakako pozovite svog pedijatra, jer u tom slučaju ukoliko je dete budno, uzima tečnost i uobičajeno se ponaša, pregled možda nije hitan.

U sledećim slučajevima što hitnije odvedite dete pedijatru ( važi za dete bilo kog uzrasta i bilo kakvom vrednošću temperature):

  • nemogućnost da guta ili odbijanje tečnosti,
  • ponašanje koje odstupa od uobičajenog i pored snižavanja temperature adekvatnim lekom u adekvatnoj dozi,
  • osip, naročito onaj koji se brzo širi,
  • izmenjeno stanje svesti,
  • neprekidan plač,
  • napad,
  • problem sa disanjem,
  • neprestano povraćanje ili dijareja,
  • zategnut vrat,
  • otežano ili nemoguće buđenje deteta.

Takođe, svako dete koje ima povišenu temperaturu duže od tri dana neophodno je da bude pregledano.

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

pedijatar novi sad

Kako odabrati pedijatra

Lekar treba da podrži roditelje i njihove odluke.
Da li biste nešto dodali? Na koji način ste vi birali lekara svojoj deci?

Strano telo

Kovanice su nesumnjivo najčešće strano telo, pored igračaka, magneta, baterija, igala, deterdženta za pranje veša i još mnogo toga.

Moja beba sve stavlja u usta

Usta prenose informacije koje beba ne može primiti kroz druga čula. Nakon uzimanja predmeta, beba predmet stavlja u usta da ga bolje shvati.

uspavanke za bebe

Istina o uspavankama

Uspavanke ne služe samo umirenju beba, već su I dobro oruđe za prepoznavanje i jačanje veze između bebe i roditelja.