Vanja Kurjakov - pedijatar

Mr. Sci. med dr Vanja Kurjakov

Specijalista pedijatar
Rođena 22.12.1980. ,, završila gimnaziju Svetozar Marković u Novom Sadu a potom Medicinski fakultet 2005. godine. Iste godine zaposlena u Domu zdravlja Novi Sad, a od 2007. godine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad. U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine zaposlena od 2013. godine, gde i sada radi. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila je 2015. godine.  Upisana na akademske doktorske studije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Udata je, ima dvoje dece.

Autorski tekstovi

Korona virus i deca

Korona i deca

Sa korona virus pandemijom stvorena je vrsta kolektivne panike koja pogađa sve nas. Jedno od mnogih pitanja je kako deci objasniti pandemiju?

Prvi zubici

Prvi zubići

U ovom tekstu biramo nekoliko najvažnijih pitanja koja uvek muče roditelje u vezi prvih zubića vaših mališana.

Kvrzica na vratu deteta

Kvržica na vratu deteta?

Limfni čvorovi su deo imunološkog sistema i pomažu u uklanjanju tela od štetnih bakterija, virusa i drugih uzroka iritacije ili infekcije.

mama pedijatrija novi sad

Njeno veličanstvo MAMA

Mnogo je tekstova do sada napisanih u vezi zdravlja i dobrobiti dece. Ono o čemu želimo da pišemo tiče se njenog veličanstva, MAME.

bebina rutina

Bebeća rutina

Ključ uspeha da vaše dete da shvati da postoji red je da uspostavi rutinu koju pokušavajte da održavate svaki dan.

uspavanke za bebe

Istina o uspavankama

Uspavanke ne služe samo umirenju beba, već su I dobro oruđe za prepoznavanje i jačanje veze između bebe i roditelja.

Moja beba sve stavlja u usta

Usta prenose informacije koje beba ne može primiti kroz druga čula. Nakon uzimanja predmeta, beba predmet stavlja u usta da ga bolje shvati.

beba pala sa kreveta

Kada beba padne na pod

Kao roditelj, reći ću vam da je veoma teško ostati pribran u situaciji kada beba padne na pod. Kao lekar kažem da ostanete pribrani.

Podsetnik za putovanje

Ne zaboravite da uvek obavestite svog pedijatra kad putujete i gde, kako biste se usaglasili oko sadržaja putne apoteke.

Srećna beba, zdrava odrasla osoba!

Ovo učenje će joj pomoći da bude srećna beba, a kasnije, odrasla osoba sa većom sigurnošću i samopouzdanjem; zdrava i srećna odrasla osoba. Prvi meseci

Strano telo

Kovanice su nesumnjivo najčešće strano telo, pored igračaka, magneta, baterija, igala, deterdženta za pranje veša i još mnogo toga.

Šta je plivačko uho?

Plivačko uho može izazvati intenzivan bol. Ponekad počinje kao blaga iritacija ili svrab, ali bol se pogoršava ako se ne leči.

Mučnina tokom putovanja kod dece

Mučnina i šta je najčešći uzrok? Takozvana “bolest vožnje“ izazvana je signalima koji dolaze iz unutrašenjeg uha, koje je osetljivo na pokret, ali ne i

Bauk zvani Povišena Temperatura

Da počnemo od samog merenja temperature. Učini li vam se da vam je dete „vruće„ na dodir, najpre ga raskomotite. Ako koristite digitalni toplomer, skinite

Zakažite pregled kod Mr. Sci. med dr Vanja Kurjakov