021 301 304 3 info@healthmedic.rs

Nekoliko stvari koje su važne da znate o vidu Vaše bebe

Bebe počinju da razvijaju svoj vid od šestog meseca gestacije, kada u maminom stomaku mogu da razdvoje svoje očne kapke.

Međutim, one dolaze na svet sa vrlo malim vizuelnim kapacitetom, zato što u materici ima vrlo malo perspektive, te se u početku se mogu fokusirati samo na predmete koji su u udaljenosti od 25 cm. Po rođenju bebe razlikuju samo kontraste i vide stvari zamućeno jer oko ne fokusira dobro. Za kratko vreme poboljšaće svoj vid, iako se vidna oštrina razvija gotovo do 7. godine.

Kako vidi moja beba?

Čak i ako vaše dete ima lepe i izrazite oči, ono vidi samo na udaljenosti od oko 25 cm. Sve što je  preko ove udaljenosti, vidi zamućeno. Nemojte biti uznemireni! U ovom trenutku to je jedino što mu treba: vidi vaše lice kad ga hranite ili se mazite s njim. To je ono što je priroda uredila da bude povezano sa onima koji o njemu brinu. I iz tog razloga, iako još uvek ne može da zadrži pogled, majku gleda sa uzbuđenjem dok ga hrani. Ponekad možete primetiti da  „oko beži u stranu“, to se dešava jer još uvek ne koordiniše oči pravilno. Ova situacija je uobičajena kod novorođenčadi, s obzirom da je koordinacija (binopolarija) funkcija koja je nezrela do četvrtog meseca života. Prema tome, ne bi trebalo da brinete ako se to dogodi, sve dok to nije kontinuirano i uporno, odnosno stalno.

Kada beba stigne na svet, ona samo vidi crno-belo, ne razlikuje boje, ali kontrasti privlače veliku pažnju. Tokom prvog meseca vaše blago može pratiti horizontalne pokrete. Na primer, ako joj pokažete crvenu kuglu od 5 centimetara i pomerate je, ona će je pratiti svojim očima. Vertikalno praćenje je teže, jer centri mozga koji su neophodni za njega ne sazre do kasnije.

Prva boja koju vaša beba prepoznaje je crvena, zatim žuta, a potom zelena i plava. Da biste proverili koje boje  već razlikuje, samo joj pokažite neki predmet gore pomenutih boja, ako ga prati znači da ga već raspoznaje, a ako je naprotiv nezainteresovano, onda boju još ne percepira. Zbog toga, čak i ako ste ljubitelj pastelnih tonova, beba će više voleti da igračke da budu jarke boje. To je razlog zašto televizija privlači toliko pažnje- svetlost koju projektuje je vrlo moćna, a osim toga tu je i pokret, što je razlog zašto čak I mala deca deluju „kao hipnotizovana“ iako ih stvarno ne vide.

Specijalista pedijatar

Pozovite nas

021 301 304 3
021 301 304 4
064 645 322 5

Adresa

Narodnog fronta 73a

Novi Sad

Email

info@healthmedic.rs

0