Google translate
Претрага
Close this search box.

Nekoliko stvari koje su važne da znate o vidu Vaše bebe

Bebe počinju da razvijaju svoj vid od šestog meseca gestacije, kada u maminom stomaku mogu da razdvoje svoje očne kapke.

Međutim, one dolaze na svet sa vrlo malim vizuelnim kapacitetom, zato što u materici ima vrlo malo perspektive, te se u početku se mogu fokusirati samo na predmete koji su u udaljenosti od 25 cm. Po rođenju bebe razlikuju samo kontraste i vide stvari zamućeno jer oko ne fokusira dobro. Za kratko vreme poboljšaće svoj vid, iako se vidna oštrina razvija gotovo do 7. godine.

Health Medic
blog

Vid bebe – kako vidi moja beba?

Čak i ako vaše dete ima lepe i izrazite oči, ono vidi samo na udaljenosti od oko 25 cm. Sve što je  preko ove udaljenosti, vid bebe je zamućen. Nemojte biti uznemireni! U ovom trenutku to je jedino što mu treba: vidi vaše lice kad ga hranite ili se mazite s njim. To je ono što je priroda uredila da bude povezano sa onima koji o njemu brinu. I iz tog razloga, iako još uvek ne može da zadrži pogled, majku gleda sa uzbuđenjem dok ga hrani. Ponekad možete primetiti da  „oko beži u stranu“, to se dešava jer još uvek ne koordiniše oči pravilno. Ova situacija je uobičajena kod novorođenčadi, s obzirom da je koordinacija (binopolarija) funkcija koja je nezrela do četvrtog meseca života. Prema tome, ne bi trebalo da brinete ako se to dogodi, sve dok to nije kontinuirano i uporno, odnosno stalno.

Kada beba stigne na svet, ona samo vidi crno-belo, ne razlikuje boje, ali kontrasti privlače veliku pažnju. Tokom prvog meseca vid bebe može pratiti horizontalne pokrete. Na primer, ako joj pokažete crvenu kuglu od 5 centimetara i pomerate je, ona će je pratiti svojim očima – vid bebe napreduje. Vertikalno praćenje je teže, jer centri mozga koji su neophodni za njega ne sazre do kasnije.

Prva boja koju vaša beba prepoznaje je crvena, zatim žuta, a potom zelena i plava. Da biste proverili koje boje  već razlikuje, samo joj pokažite neki predmet gore pomenutih boja, ako ga prati znači da ga već raspoznaje, a ako je naprotiv nezainteresovano, onda boju još ne percepira. Zbog toga, čak i ako ste ljubitelj pastelnih tonova, beba će više voleti da igračke da budu jarke boje. To je razlog zašto televizija privlači toliko pažnje- svetlost koju projektuje je vrlo moćna, a osim toga tu je i pokret, što je razlog zašto čak I mala deca deluju „kao hipnotizovana“ iako ih stvarno ne vide.

Specijalista pedijatar

Povezane teme:

Prvi zubici

Prvi zubići

U ovom tekstu biramo nekoliko najvažnijih pitanja koja uvek muče roditelje u vezi prvih zubića vaših mališana.