Google translate
Претрага
Close this search box.
ultrazvučni pregled kukova

Kada se radi prvi ultrazvučni pregled kukova?

Razvojni poremećaj kukova (ili maminim jezikom: kada se radi prvi ultrazvučni pregled kukova?)

Razvojni poremećaj kuka (kongenitalna displazija) je najčešće oboljenje koštano-zglobnog sistema u dečjem uzrastu koje odlikuje plitka zglobna čašica u karličnoj kosti, tako da glava butne kosti ne može da se smesti u ležište, već se nalazi delimično ili potpuno izvan čašice. Značajan je jer je mogući razlog za ozbiljan invaliditet, ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme

Health Medic
blog

Uzrok

Pravi razlog za nastanak razvojnog poremećaja kuka nije utvrđen, no smatra se da najveću ulogu imaju genetski faktori, a primećeno je da je pojava češća kod devojčica. Postoje još neki faktori rizika za razvojni poremećaj kuka: razvojni poremećaj kuka u porodici, karlični položaj ploda tokom trudnoće, karlična ili nožna prezentacija tokom porođaja (karlični položaj povećava rizik i do 10 puta),  postojanje defomiteta vrata ili stopala, blizanačka trudnoća (manje prostora za pokretanje nogica u materici),prevremeni porođaj, manjak plodove vode.

Prvi pregled kukova

Zbog svega navedenog, prvi pregled kukova novorođenčeta radi se u porodilištu, I to je klinički pregled kojim se utvrđuje simetrija, tj. asimetrija zglobova i glutealnih brazdi, kao i postojanje kožnih brazdi na butinama ili otežano širenje butina iz kuka od unutra ka spolja. Ukoliko kod bebe postoji neki od faktora rizika ili „sumnjiv“ klinički nalaz, ultrazvučni pregled kukova radi se već u porodilištu- to nazivamo primarni skrining. Skrining podrazumeva primenu medicinskih testova u cilju ranog otkrivanja bolesti, u trenutku kada nisu prisutni simptomi bolesti, i baš to je pravo vreme da se deluje na bolest ukoliko je ona prisutna.

Drugi pregled kukova

Ukoliko u porodilištu pedijatar ne ustanovi prisustvo znakova i faktora rizika koji bi ukazivali na prisustvo razvojnog poremećaja kuka, možemo mirno sačekati ultrazvučni pregled koji se radi između 6. i 8. nedelje života. To je sekundarni skrining. Ova vizuelna metoda omogućuje utvrđivanje razvijenosti koštanih i hrskavičavih tkiva, a pre svega, razvoj karlične čašice i položaja glave butne kosti. Takođe se prati i pojava jezgra okoštavanja (osifikacije) u glavici butne kosti. Ultrazvučna klasifikacija zgloba kuka se zasniva na izgledu struktura zgloba i merenju određenih uglova, kao i životnog doba deteta (metoda po Graf-u). Metoda je dostupna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer se radi upravo o skrining metodi, koju obično izvodi pedijatar.

Neobično je važno naglasiti značaj prvog ultrazvučnog pregleda kukova u uzrastu od 4 do 8 nedelja, evo i zašto. Većinu ortopedskih intervencija, ukoliko su neophodne, važno je planirati i izvesti do 3. meseca života. Što se ranije dijagnostikuje poremećaj, veće su šanse da se izbegne operativno lečenje a da sama intervencija, ukoliko je neophodna, da bolje i brže rezultate.

 

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

beba pala sa kreveta

Kada beba padne na pod

Kao roditelj, reći ću vam da je veoma teško ostati pribran u situaciji kada beba padne na pod. Kao lekar kažem da ostanete pribrani.

Mučnina tokom putovanja kod dece

Mučnina i šta je najčešći uzrok? Takozvana “bolest vožnje“ izazvana je signalima koji dolaze iz unutrašenjeg uha, koje je osetljivo na pokret, ali ne i