Google translate
Претрага
Close this search box.
beba pala sa kreveta

Kada beba padne na pod

Poznat scenario : obezbedili ste sve oštre ivice vašeg nameštaja kao i sve električne utičnice, zakačili sve fioke i blokirali stepenište. Obezbedili ste kuću za svoje dete.

Ali, neminovno će doći dan kada će vaša beba da padne na pod.

Health Medic
blog

Za neke roditelje taj dan dolazi kada se okrenu leđima bebi da dohvate pelenu i beba se otkotrlja sa stola za presvlačenje i padne na pod. Ili nose bebu zajedno sa gomilom veša niz stepenice pa se sapletu i padnu. Ili, neočekivano, „samo dok sam se okrenuo/la da promenim kanal“, dete se otkotrljalo i palo sa kreveta. U jednom dahu, osećate da se sve promenilo – dete glasno plače, a potom počinjete i Vi. U ovom paničnom trenutku možda ćete biti skloni da odmah uzmete bebu sa poda i odjurite u hitnu pomoć. Ali, na trenutak udahnite i prvo posmatrajte. Ponekad bebama treba hitna medicinska pomoć nakon pada, ali najčešće sve bude u redu.

Beba koja je upravo pala izraženo plače – najčešće od straha od iznenadnog pokreta i promene položaja. Takođe, tačno je i da je nešto zabolelo. Plač je svakako dobar znak.

Kao roditelj, reći ću vam da je veoma teško ostati pribran u ovakvoj situaciji. Kao lekar, moram reći da je ipak najbolje za sve da ostanete pribrani, koliko god to možete.

Horski plač zajedno sa bebom samo će pogoršati situaciju ( posle se slobodno isplačite, kada se uverite da je sve prošlo). Dakle, zadržali ste prisebnost, pa potom uzmite svoje dete lagano sa poda, za početak okrenuto “ od sebe”, sa glavicom nagnutom ka napred, kako biste predupredili da, u slučaju eventualnog povraćanja, dete udahne sadržaj želuca. Za par minuta okrenite bebu ka sebi, i pogledajte- ima li vidljivog krvarenja, povrede, curi li krv iz usta, uha, nosa… Utešite je zagrljajem, očekujući da će plakati i biti uznemirena još desetak minuta. Nemojte davati hranu ili tečnost za “ utehu” narednih pola sata, radije se mazite i malo poigrajte. Ne polivajte hladnom vodom, stres od hladnoće samo će pogoršati stanje. Većina dece se u narednih 10-20 minuta umiri. Ako je dete i dalje jako uznemireno i bolno plače, potražite pomoć.

Postoje i retke situacije kada se ovi postupci ne savetuju, već se savetuje pozivanje službe Hitne medicinske pomoći. Taj ružni scenario uključuje gubitak svesti, vidljivu povredu glave ili drugog dela tela, krvarenje iz usta, nosa ili uha, povraćanje u mlazu, te napad sličan epileptičnom. U tim slučajevima pozovite 194 i sledite instrukcije koje ćete dobiti telefonom dok ekipa ne stigne do vas. Na sreću, ovo se ne dešava često.

U svakom slučaju, ako su roditelji zabrinuti, svakako treba da odvedu bebu lekaru, dobro je čuti profesionalno mišljenje. Takođe, gotovo je nemoguće govoriti o padu, a ne govoriti o prevenciji istog na prvom mestu. Bebama treba puna pažnja, čak i onda kada mislite da se još uvek ne pomeraju, ne kotrljaju, ne puze, ili kada čvrsto spavaju na krevetu za odrasle.

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

bebina rutina

Bebeća rutina

Ključ uspeha da vaše dete da shvati da postoji red je da uspostavi rutinu koju pokušavajte da održavate svaki dan.

Polazak u vrtić

Sa vaspitačem uspostavite komunikaciju, obavestite ga o nekim značajnim navikama deteta, hroničnim bolestima, nepodošenju neke hrane i sl.