Google translate
Претрага
Close this search box.

Mučnina tokom putovanja kod dece

Mučnina tokom putovanja kod dece
Kako se približava letnji raspust, približava se i sezona putovanja.

Kod mnoge dece ovo može biti problem, naročito kod dece uzrasta između 2 i 12 godina, kada se najčešće ispoljavaju problemi vezani za tegobe tokom putovanja – mučnina. Bilo da se radi o vožnji automobilom, letenju avionom ili plovidbi brodom, od ovih nelagodnosti najmanje pate mala deca uzrasta do 2 godine, kao i tinejdžeri, dok je najviše pogođena uzrasna grupa između 2 i 12 godina..

Health Medic
blog

Mučnina i šta je najčešći uzrok?

Takozvana “bolest vožnje“ izazvana je signalima koji dolaze iz unutrašenjeg uha, koje je osetljivo na pokret, ali ne i očiju. Ovi pomešani signali stižu u mozak te mogu izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, bledilo i hladan znoj. Najizraženiji simptomi javljaju se na neravnim i krivudavim putevima. Pored navedenog, intenzivni mirisi mogu biti “okidač“ za pojavu simptoma bolesti vožnje, zbog čega je poželjno, ukoliko je moguće, izbegavati česte posete benzinskim pumpama. Takođe, kako kod dece, tako i kod odraslih, igranje kompjuterskih igara tokom vožnje može izazvati ili pogoršati simptome.

Praktični saveti za ublažavanje i/ili izbegavanje mučnine tokom putovanja:

  • Gledanje kroz prozor tokom putovanja; bilo bi poželjno ne gledati u druge objekte koji se kreću ( na primer automobile) , nego u horizont. Odraslima i tinejdžerima prija sedenje na prednjem sedištu, dok je za decu do 12 godina neophodno da sede pozadi, u svom sedištu.
  • Izbegavanje jakih mirisa, ukoliko je moguće.
  • Konzumiranje manjih količina hrane bogate proteinima, bez masnoća. Začinjena i masna hrana, uključujući i gricklice, doprinosi pojavi ili pojačavanju već postojećih simptoma. Suvi krekeri mogu biti od koristi.
  • Uvreženo je mišljenje da otvaranje prozora i udisanje „ svežeg vazduha“ pomaže kod mučnine izazvane vožnjom. No, mora se imati u vidu da, ukoliko je saobraćaj gust, a izduvni gasovi prisutni u velikoj količini, otvaranje prozora treba izbegavati.
  • Spavanje.
  • Pravljenje češćih pauza za odmor, šetnju, igru, i udisanje svežeg vazduha.
  • Upotreba jastuka za vrat može biti veoma korisna- postoje ovakvi proizvodi namenjeni svakom uzrastu. U ovom slučaju ne preporučuje se upotreba istih kod beba, kojima je vrat stabilizovan u odgovarajućem sedištu.
  • Upotreba nekih lekova može biti okidač za pojavu simptoma bolesti vožnje. Lista ovakvih supstanci je veoma obimna, no kao neki od mogućih uzročnika navode se neki antibiotici, ibuprofen, neki antidepresivi, te kontraceptivne pilule.

Važno

I na kraju, veoma važna napomena! Kada krećete na put, dobro je konsultovati se sa pedijatrom o sadržaju putne apoteke koju ćete poneti sa sobom. Nemojte nikada detetu davati lekove koji ublažavaju simptome mučnine tokom puta bez preporuke lekara, čak i ako su u vašoj okolini “isprobani i sigurni“. Svako dete je posebna individua, pa lek koji je “isprobalo” drugo dete sa uspehom može biti opasan za drugo dete. Pre puta izložite svom pedijatru plan putovanja i donesite zajedničku odluku o tome šta je najbolje za vaše dete. I , svakako, srećan put!

Tema: Mučnina

Specijalista pedijatar
Dr Vanja Kurjakov
Član HM tima.

Povezane teme:

mama pedijatrija novi sad

Njeno veličanstvo MAMA

Mnogo je tekstova do sada napisanih u vezi zdravlja i dobrobiti dece. Ono o čemu želimo da pišemo tiče se njenog veličanstva, MAME.

Podsetnik za putovanje

Ne zaboravite da uvek obavestite svog pedijatra kad putujete i gde, kako biste se usaglasili oko sadržaja putne apoteke.