Google translate
Претрага
Close this search box.

Spakujte zdravlje! Putna apoteka malih avanturista

Putna apoteka malih avanturista

Sezona godišnjih odmora, raspusta, putovanja i letnjih radosti već je u punom jeku, no bilo da planirate prvi odlazak na put sa detetom ili ste već iskusan roditelj po pitanju putovanja, osim činjenice da planiranje puta iziskuje brojne pripreme, tako je neophodno pripremiti se za eventualne nepoželjne situacije. Dobro poznato pitanje nameće se svakome od nas : Šta poneti od lekova – putna apoteka?

Health Medic
blog

Najpre, svakako je preporučljivo da kada planirate put, porazgovarate sa svojim pedijatrom koji će vas uputiti u sadržaj putna apoteka: ni previše, ni premalo, zgodno I kreirano baš po potrebama vašeg deteta. Kao roditelj, sigurno znate šta je vašem detetu sigurno neophodno i šta ćete sigurno poneti. No i vaš lekar, kao vaš stalni saveznik i dobar poznavalac zdravstvenog stanja vašeg mališana, biće vam od velike koristi pri planiranju puta.

Ukoliko dete koristi redovnu terapiju neke bolesti, vodite računa o tome da obezbedite dovoljnu količinu iste, u zavisnosti od dužine puta. Takođe, sa sobom ponesite izveštaj o bolesti od koje se dete leči, kako biste zdravstvenom profesionalcu mogli pružiti uvid u medicinsku dokumentaciju. Pre puta, posavetujte se sa svojim pedijatrom oko usklađivanja i eventualne korekcije terapije.

Toplomer je prvi na spisku koji će ući u vaš spisak kada se pakuje putna apoteka za nepoželjne događaje, pored flastera i sredstva za dezinfekciju rane. Potom, lekovi protiv bola i temperature trebalo bi da se nađu na ovom spisku- vaš lekar će preporučiti doze i dati vam smernice za upotrebu, u zavisnosti od uzrasta i telesne mase malih putnika.

Zgodno je, svakako, spakovati neki od probiotskih preparata- nekako se odmoru često roditelji sretnu, pa nekad i prvi put upoznaju sa stomačnim tegobama svog deteta. Vaš lekar će vas posavetovati da li da započenete sa ovim preparatima pre samog puta ili da sačekate određenu situaciju. Kesice sa praškom za oralnu rehidraciju ne zauzimaju mnogo mesta, te ih nije zgoreg imati pri ruci!

Svako putovanje praćeno je provođenjem više vremena u igri, aktivnostima koje se dešavaju van zatvorenog prostora, bilo da je u pitanju plaža ili neki drugi vid boravka u prirodi. Kada su mala deca u pitanju, zaprljane ručice često dođu u dodir sa očima, što može izazvati iritaciju, svrab, pa ponekad i zapaljenje vežnjače ( konjunktivitis). O merama koje ćete preduzeti u vezi sa ovim, takođe se treba dogovoriti sa pedijatrom.

Uši su još jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju – promena klime, morska voda, ronjenje, nadmorska visina, često uzrokuje pojavu sekreta u nosiću, pa se desi da se suočimo sa bolom u uhu tokom odmora, što je veoma neprijatno. U slučaju pojave istog bićete prinuđeni da potražite lekarsku pomoć u mestu gde ste se zatekli, no za prvu pomoć, upitajte svog pedijatra kako da postupite i dodajte to u svoj spisak.

Posebno pitanje je ono vezano za alergije i ubode insekata, te ga ostavljamo za kraj. Ubodi insekata umeju da budu veoma neprijatni, bolni i da izazivaju svrab i otok, te svakako spakujte mast ili krem protiv istih. Postoje i razni preparati u obliku spreja koji mogu da pruže zaštitu od određenih vrsta insekata. O pitanju alergijskih reakcija trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom; ukoliko je vaše dete sklono alergijskim manifestacijama na hranu, lekove ili fizičke činioce (toplota, hladnoća), te biološke ( kao što je na primer ujed insekta), vaš pedijatar preporučiće vam lek i odgovarajuću dozu, te način kako ćete najbolje izbeći kontakt sa alergenom. Ukoliko pak nikada niste imali priliku da uočite alergijske reakcije kod svog deteta, razmotrite da li da opterećujete svoj paketić ovim sadržajem. Zapamtimo ipak jedno važno pravilo predostrožnosti – izbegavajte uvođenje novih namirnica dok ste na putu, te vakcinaciju neposredno pre puta osim ako je ona neophodna i ne može se odložiti, ili joj pristupiti u adekvatnom vremenskom intervalu pre puta.

U zavisnosti od tipa kože i uzrasta, dogovorite se i o još jednom veoma važnom pitanju- zaštiti od sunca! Izbegnite po svaku cenu dosadne i bolne, ponekad i opasne opekotine naših nežnih istraživača. Postupajte tačno onako kako vam je savetovao vaš lekar.

Za početak i za kraj, uživajte! Stvarajte uspomene, obogatite svoj svet i svet vaše dece! Neželjene situacije se dešavaju, no ne tako često, i sa željom da ni ne otvorite svoju putnu apoteku, želimo vam srećan put!

Dr Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

Prvi zubici

Prvi zubići

U ovom tekstu biramo nekoliko najvažnijih pitanja koja uvek muče roditelje u vezi prvih zubića vaših mališana.

bebina rutina

Bebeća rutina

Ključ uspeha da vaše dete da shvati da postoji red je da uspostavi rutinu koju pokušavajte da održavate svaki dan.