Google translate
Претрага
Close this search box.

Strano telo

Deca  istražuju svoj svet stavljanjem svega što nađu u usta. Gutanje stranih tela je vodeći pedijatrijski problem, pošto se više od 80 procenata slučajeva dešava kod dece. Većina dece koja ingestiraju strana tela su mlađa od 3 godine.

Health Medic
blog

Većina stranih tela je relativno bezopasna. Kovanice su nesumnjivo najčešće strano telo, pored igračaka, magneta, baterija, igala, deterdženta za pranje veša i još mnogo toga. Osamdeset do 90 procenata stranih tela spontano prolazi kroz gastrointestinalni trakt bez ikakvih intervencija, dok će 10-20 procenata zahtijevati endoskopsko uklanjanje i za 1 procenat ili manje možda će biti potrebna hirurška intervencija. Međutim, postoje I takve vrste stranih tela koja zahtevaju hitnu intervenciju jer mogu imati smrtonosne posledice.

Opasno

Potencijalno najozbiljniji od ovih akcidenata su gutanje baterija i magneta. Oštri predmeti i kaustična sredstva mogu izazvati ozbiljne povrede. Gutanje baterija je sve veći problem i najčešće se sreće kod dece mlađe od 6 godina koja progutaju strano telo. Postoji 6,7 puta povećanje gutanja baterija od 1985. do 2009. zbog povećane upotrebe većih i snažnijih litijumskih baterija od 20-25mm.

Litijumske baterije se mogu naći skoro svuda u kući. Koriste se za napajanje igračaka, satova, kalkulatora, daljinskih upravljača, igračaka, muzičkih čestitki, kalkulatora i druge elektronike.

Sjajni objekti izgledaju kao bezopasno strano telo, ali mogu biti smrtonosni kada se progutaju pošto se ove baterije mogu zaglaviti u jednjaku. Pljuvačka koja se pri tome nakuplja pojačano izaziva električnu struju koja uzrokuje hemijsku reakciju koja može ozbiljno zapaliti jednjaku za samo dva sata. Znaci koji mogu ukazati na unošenje baterije uključuju pojačanu produkciju pljuvačke, bolove u grudima i teškoće u disanju ili jedenju.

Baterije koje su smeštene u jednjaku mogu dovesti do komplikacija uključujući perforaciju, abnormalne veze između jednjaka i glavnih krvnih sudova i krvarenja. Ove baterije moraju biti endoskopski uklonjene iz jednjaka odmah.

Magneti sa visokim naponom (magneti koji sadrže bor, neodimijum) su od pet do deset puta snažniji od tradicionalnih gvozdenih magneta. Često se nalaze u igračkama , magnetnim konstrukcijama i nakitu. Ako se samo jedan magnet proguta, to je uglavnom bezopasno i prolazi kroz gastrointestinalni trakt bez problema. Međutim, kada se progutaju dva ili više magneta, privlačne sile između njih mogu dovesti do ovih ozbiljnih komplikacija, uključujući značajno oštećenje crevnog zida, opstrukcije creva i perforacije.ž

Oštri objekti mogu uvijek nositi rizik od komplikacija od 35 procenata uključujući perforaciju. Zbog toga treba svaki pokušaj da se endoskopski izvlače magneti i oštri predmeti iz želuca, pre nego što se presele u donji GI trakt.

Kod dece, ingestija kaustičnih sredstava je obično slučajna i generalno uključuje male količine ingestiranog materijala za razliku od namernog unosa kod adolescenata ili odraslih. Iovakve ingestije, I češće su ingestije alkalnih sredstava od unosa kiselih sredstava.

Alkalije uključuju deterdžente, sredstva za pranje i čišćenje odvoda. Gutanje ovih sredstava može izazvati ozbiljne povrede jednjaka i ponekad može dovesti do stvaranja “rupe” ili sužavanja u jednjaku. Obične kiseline mogu se naći u sredstvima za cišcenje toaleta, sredstvima za čišćenje bazena ili čistačima za odvod.

Simptomi

Deca mogu imati simptome kao što su bolno gutanje, slinjenje, bol u stomaku ili bol u grudima, odbijanje hrane. Važno je napomenuti da ponekad lezije na ustima mogu biti odsutne, uprkos povredi jednjaka, te odsustvo istih ne odrđuje stepen I težinu oštećenja.

Šta skloniti od dece

Živahne I lepe boje tečnih deterdženata za pranje veša, naročito onih koji izgledaju kao loptice, predstavljaju mnogo veći rizik za malu decu od ostalih vrsta deterdženata jer izgledaju kao bombone. Nedavna studija pokazala je da je 36.000 djece lečeno u odjeljenjima za hitne slučajeve zbog izloženosti deterdžentima za pranje od 2012. do 2014. godine, od kojih je deset hiljada zbog pranja rublja. Skoro 75% ove dece imalo je dijagnozu respiratornog distresa kao rezultat unosa deterdženata.

Nakon svega rečenog- roditelji, oprez! Ono što u gornjem tekstu nije napomenuto, a smatra se da se podrazumeva, jesu lekovi koje koriste ukućani, I koji nikako ne smeju biti na dohvat deci. Podižite potencijalno opasne stvari na gornje police, zaključavajte vrata ormarića sa lekovima I opsanim materijama, a posebno ne ostavljajte mališane bez nadzora u igri, I kada mislite da ne znaju gde šta stoji, njihova bujna mašta može ih navesti da posegnu za nezamislivim stvarima da bi ispunili zahteve svoje igre!

Specijalista pedijatar

Povezane teme:

Podsetnik za putovanje

Ne zaboravite da uvek obavestite svog pedijatra kad putujete i gde, kako biste se usaglasili oko sadržaja putne apoteke.

Kad zazvoni školsko zvono

Polazak u školu je veoma značajan događaj u detinjstvu, ujedno i velika promena za roditelje i dete kao i prvi susret sa jasnim zahtevima.

vitamin c u ishrani dece

Vitamin C u ishrani bebe

Nakon 6 meseci starosti, dobro izbalansirana ishrana će pomoći da dostigne dnevne preporuke. Dnevni preporučeni unos Bebe od 6 meseci i mlađe treba da dobijaju