021 301 304 3 info@healthmedic.rs

Strano telo

Većina stranih tela je relativno bezopasna. Kovanice su nesumnjivo najčešće strane telo, pored igračaka, magneta, baterija, igala, deterdženta za pranje veša i još mnogo toga. Osamdeset do 90 procenata stranih tela spontano prolazi kroz gastrointestinalni trakt bez ikakvih intervencija, dok će 10-20 procenata zahtijevati endoskopsko uklanjanje i za 1 procenat ili manje možda će biti potrebna hirurška intervencija. Međutim, postoje I takve vrste stranih tela koja zahtevaju hitnu intervenciju jer mogu imati smrtonosne posledice.

Potencijalno najozbiljniji od ovih akcidenata su gutanje baterija i magneta. Oštri predmeti i kaustična sredstva mogu izazvati ozbiljne povrede. Gutanje baterija je sve veći problem i najčešće se sreće kod dece mlađe od 6 godina. Postoji 6,7 puta povećanje gutanja baterija od 1985. do 2009. zbog povećane upotrebe većih i snažnijih litijumskih baterija od 20-25mm.

Litijumske baterije se mogu naći skoro svuda u kući. Koriste se za napajanje igračaka, satova, kalkulatora, daljinskih upravljača, igračaka, muzičkih čestitki, kalkulatora i druge elektronike.

Sjajni objekti izgledaju bezopassno, ali mogu biti smrtonosni kada se progutaju pošto se ove baterije mogu zaglaviti u jednjaku. Pljuvačka koja se pri tome nakuplja pojačano izaziva električnu struju koja uzrokuje hemijsku reakciju koja može ozbiljno zapaliti jednjaku za samo dva sata. Znaci koji mogu ukazati na unošenje baterije uključuju pojačanu produkciju pljuvačke, bolove u grudima i teškoće u disanju ili jedenju.

Baterije koje su smeštene u jednjaku mogu dovesti do komplikacija uključujući perforaciju, abnormalne veze između jednjaka i glavnih krvnih sudova i krvarenja. Ove baterije moraju biti endoskopski uklonjene iz jednjaka odmah.

Magneti sa visokim naponom (magneti koji sadrže bor, neodimijum) su od pet do deset puta snažniji od tradicionalnih gvozdenih magneta. Često se nalaze u igračkama , magnetnim konstrukcijama i nakitu. Ako se samo jedan magnet proguta, to je uglavnom bezopasno i prolazi kroz gastrointestinalni trakt bez problema. Međutim, kada se progutaju dva ili više magneta, privlačne sile između njih mogu dovesti do ovih ozbiljnih komplikacija, uključujući značajno oštećenje crevnog zida, opstrukcije creva i perforacije.

Oštri objekti mogu uvijek nositi rizik od komplikacija od 35 procenata uključujući perforaciju. Zbog toga treba svaki pokušaj da se endoskopski izvlače magneti i oštri predmeti iz želuca, pre nego što se presele u donji GI trakt.

Kod dece, ingestija kaustičnih sredstava je obično slučajna i generalno uključuje male količine ingestiranog materijala za razliku od namernog unosa kod adolescenata ili odraslih. Iovakve ingestije, I češće su ingestije alkalnih sredstava od unosa kiselih sredstava.

Alkalije uključuju deterdžente, sredstva za pranje i čišćenje odvoda. Gutanje ovih sredstava može izazvati ozbiljne povrede jednjaka i ponekad može dovesti do stvaranja “rupe” ili sužavanja u jednjaku. Obične kiseline mogu se naći u sredstvima za cišcenje toaleta, sredstvima za čišćenje bazena ili čistačima za odvod.

Deca mogu imati simptome kao što su bolno gutanje, slinjenje, bol u stomaku ili bol u grudima, odbijanje hrane. Važno je napomenuti da ponekad lezije na ustima mogu biti odsutne, uprkos povredi jednjaka, te odsustvo istih ne odrđuje stepen I težinu oštećenja.

Živahne I lepe boje tečnih deterdženata za pranje veša, naročito onih koji izgledaju kao loptice, predstavljaju mnogo veći rizik za malu decu od ostalih vrsta deterdženata jer izgledaju kao bombone. Nedavna studija pokazala je da je 36.000 djece lečeno u odjeljenjima za hitne slučajeve zbog izloženosti deterdžentima za pranje od 2012. do 2014. godine, od kojih je deset hiljada zbog pranja rublja. Skoro 75% ove dece imalo je dijagnozu respiratornog distresa kao rezultat unosa deterdženata.

Nakon svega rečenog- roditelji, oprez! Ono što u gornjem tekstu nije napomenuto, a smatra se da se podrazumeva, jesu lekovi koje koriste ukućani, I koji nikako ne smeju biti na dohvat deci. Podižite potencijalno opasne stvari na gornje police, zaključavajte vrata ormarića sa lekovima I opsanim materijama, a posebno ne ostavljajte mališane bez nadzora u igri, I kada mislite da ne znaju gde šta stoji, njihova bujna mašta može ih navesti da posegnu za nezamislivim stvarima da bi ispunili zahteve svoje igre!

 

Specijalista pedijatar

Pozovite nas

021 301 304 3
021 301 304 4
064 645 322 5

Adresa

Narodnog fronta 73a

Novi Sad

Email

info@healthmedic.rs

Usled vanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID – 19 ,a prateći preporuke Ministarstva i Vlade RS, usvojili smo predložene mere u cilju suzbijanja virusa,kako bismo zaštitili naše pacijente kao i zaposlene, nastavljajući sa redovnim radom:
  • Mole se pacijenti da dolaze bez pratnje kako se ne bi stvarale gužve.
  • Ukoliko ste prehlađeni, molimo da odložite pregled
  • Svi pacijenti stariji od 65 godina mogu da dođu na prvi pregled samo ukoliko je neophodno, rutinske kontrole molimo da odložite
  • Sve predložene mere koje se odnose na higijenu su preduzete, dezinfikujemo i provetravamo sve prostorije Poliklinike posle svakog pacijenta
  • Pri zakazivanju pregleda, potrebno je navesti i dodatne informacije vezane za bolest pacijenta, ukoliko ih ima
  • Mole se imunodeficijentne osobe da ne dolaze na redovne kontrolne preglede
  • Molimo da održavate razdaljinu između sagovornika od 2 metra
  • Svaki pacijent ima  mogućnost pranja ruku sapunom i dezinfekcionim sredstvom
Radno vreme poliklinike je od 08:00 do 20:00