Google translate
Претрага
Close this search box.

Zašto je važno da bebe provode vreme na podu

Da li se pitate da li je bezbedno dozvoliti bebi da se igra na podu?

Mislite li da je premlada ili da je previše rizično? Pročitajte ovo i saznajte prednosti vremena za igranje na podu.

Health Medic
blog

Vaš mali paketić radosti je uzbudljiv i zadivljuje vas svaki dan. Nove veštine i iskustva podučavaju bebu brojnim životnim lekcijama, a kako meseci prolaze, postoji nekoliko razvojnih prekretnica o kojima morate voditi računa. Svakako, Vaš pedijatar će Vas o tome obavestiti na vreme.

Neki primeri razvojnih prekretnica su:

-Vaša beba će se pevrnuti preko stomaka oko 4-5 meseci starosti
– Sedeće uspravno do kraja 6. meseca
– Pokreti puzanja počinju za 8 meseci.

Iako su to samo neke od prekretnica koje će vaša beba postići, važno je da imamo na umu opšti fizički i kognitivni razvoj vaših mališana. Potrebno je uložiti dodatni napor u pomaganju bebi sa određenim razvojnim koracima.

Da li se suzdržavate od stavljanja bebe na pod?

Roditelji navode nekoliko razloga za ovo:
„Moja beba mrzi vreme na stomaku i ne možemo ništa da uradimo povodom toga.
„Naša podna tekstura nije dovoljno sigurna.
„Kućni ljubimci vladaju podom Previše sam uplašen/a od staljanja na pod“
Jedna stvar koja je kristalno jasna kroz istraživanje je da vašoj bebi treba vremena na podu. Činjenica je da ako je bebi uskraćena igra na podu, može doći do ozbiljnih fizičkih nedostataka.

A koje su prednosti?

1. Razvoj lobanje. U početku, vaša beba će provesti dosta vremena ležeći u ljuljaški ili kolevci. To čini da se potiljačni deo glave zaravni.Držanje bebe i postavljanje na stomak će omogućiti da se lobanja oblikuje u normalan oblik.
2. Prostorna svest. Kada dozvolite vašoj bebi da oseti pod i igra se, ona će zapravo izgraditi svest o prostoru, razumeće i naučiti da bolje prepozna prostor i na kraju postane svestan prepreka kao što su stolovi, kauči ili stepenice.
3. Izgradnja mišića i poverenje. Samostalno vreme za igru na podu će dati puo vremena vašoj bebi da nauči o svom telu. Kada bebu položite potrbuške, pa na pod, njegova prva reakcija će biti da izbegne udaranje glave po podu. Vaša beba će podići glavu dok istovremeno izdiže i gornji deo tela. Ovo pomaže kod razvoja mišića i jačanja vrata.
4. Balansiranje. beba će naučiti da da se kreće postrance, unazad ili unapred provodeći vreme na podu.

Ne ustručavajte se da spustitte dete i ohrabrite ga, po nekoliko minuta dnevno do potpunog navikavanja; bebe su stvorene da se prilagode i uče, a vreme na podu pomaže na više načina. Videćete bebu koja brže razvija mišiće i svakodnevno uči nove stvari i prelazi prekretnicu. To je zaista želja svake majke za njenu bebu!

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

Zašto se ne smemo lečiti sami

Ovo je naročito opasno, jer se tako mogu maskirati kliničke slike koje ukazuju na neke ozbiljnije situacije kojima se treba posvetiti!

Prvi zubici

Prvi zubići

U ovom tekstu biramo nekoliko najvažnijih pitanja koja uvek muče roditelje u vezi prvih zubića vaših mališana.

beba pala sa kreveta

Kada beba padne na pod

Kao roditelj, reći ću vam da je veoma teško ostati pribran u situaciji kada beba padne na pod. Kao lekar kažem da ostanete pribrani.