Google translate
Претрага
Close this search box.

Kada moja beba treba da pije vodu?

Kada moja beba treba da pije vodu?

Gotovo uvek, a naročito tokom letnjih meseci, roditeljima se nameće često pitanje: Kada beba treba da počne da pije vodu?

Da li će u slučaju da je spoljna temperatura visoka dehidrirati ukoliko ne uzima dovoljno tečnosti? Nudimo odgovore da olakšamo ove nedoumice.

Health Medic
blog

Generalno, beba ne treba da pije vodu dokle god je u ishrani zastupljeno samo mleko, odnosno, nije uvedena nemleča ishrana, bilo da se radi o ishrani majčinim mlekom ili adaptiranom mlečnom formulom. Ovo pravilo važi i za vrele letnje dane. Pogrešan je stav da deca koja se hrane formulom treba da unose više vode- adaptirane mlečne formule imaju skoro potpuno isti sastav kao i majčino mleko, identične su gustine, te nema razlike u ova dva pristupa ishrani i konzumiranju vode.

Kada se uvodi nemlečna ishrana, u redu je bebu ponuditi vodom, no nemojte preterivati, dajte joj po neki gutljaj, da se ne bi poremetio ritam obroka, ii javili bolovi u stomačiću. Nakon prvog rođendana, kada već jede čvrstu hranu i kozumira kravlje mleko, bezbedno je dati vode koliko god dete hoće.

Zašto se ne daje voda bebama do 6 meseci starosti?

Jednostavno je – davanje vode može ometati sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije u mleku ili formuli. Takođe, može dovesti do lažnog osećaja sitosti, što remeti ritam hranjenja a samim tim i svakodnevne aktivnosti.

U veoma retkim slučajevima, beba kojoj se nudi previše vode može razviti stanje poznato kao “trovanje vodom”, remeteći ravnotežu elektrolita ( naročito naatrijuma) u telu, što može imati razne neželjene posledice.

Da li je bezbedno više razblažiti formulu da bi dete dobilo više tečnosti?

Ne pokušavajte da dodatno razblažujete formulu! Pažljivo pratite uputstvo za pravljenje adaptiranog mleka. Dodantim razblaživanjem ne samo da se rizikuje pojava trovanja vodom, nego i vaša beba neće dobiti onoliko hranljivih sastojaka koliko joj je potrebno.

U nekim slučajevima, ako vaša beba ima stomačni grip ( gastroenteritis), pedijatar će vam savetovati da joj date elektrolitni rastvor kako bi se sprečila dehidracija.

Da li osim vode treba uvesti i druge tečnosti u ishranu?

Pijenje čiste vode je najzdravija navika koju možete razviti kod svog deteta. I pedijatri i stomatolozi će se složiti da su čajevi (naročito zaslađeni), kao i sokovi, potpuno nepotrebni u ishrani beba, male dece i starije dece. Beba koja pije vodu, postaje malo dete koje pije vodu, a kasnije odrastao čovek koji voli da pije vodu. Ali, navikavanje na vodu proces je kao i navikavanje na čvrstu hranu, ako na vreme počnete, razvićete na vreme ovu zdravu naviku kod vašeg deteta. Zato, na posao!

Dr Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

Ilustracija za clanak na temu: Kako pripremiti dete za školu. Autor članka je dr Nebojša Golić.

Kako pripremiti dete za školu

Kako pripremiti dete za školu? Naime, roditelji su često skloni da detetov boravak  u školi uzimaju zdravo za gotovo – dete ide u školu, ispunjava

beba pala sa kreveta

Kada beba padne na pod

Kao roditelj, reći ću vam da je veoma teško ostati pribran u situaciji kada beba padne na pod. Kao lekar kažem da ostanete pribrani.

DA LI STE RODILI GENIJA?

Mnogi roditelji misle da im je dete telentovano, ali da li je uvek tako? Kako da prepoznate darovito dete,i kako da se prema njemu ponašate?

Kad zazvoni školsko zvono

Polazak u školu je veoma značajan događaj u detinjstvu, ujedno i velika promena za roditelje i dete kao i prvi susret sa jasnim zahtevima.