Google translate
Претрага
Close this search box.

Šta je plivačko uho?

Šta je plivačko uho?
Plivačko uho (Otitis externa)

dobilo je svoje ime jer je najčešće uzrokovano vodom u ušnom kanalu, čime se stvara dobra sredina za rast bakterija, uzrokujući infekciju kože.
Voda može doći iz mnogih izvora, uključujući jezera, bazene, kadice, pa čak i od znoja.

Health Medic
blog

*Povećanje rizika za plivačko uho

Sve što oštećuje kožu u ušnom kanalu može imati za posledicu sekundarnu infekciju, baš kao kada ogrebemo koleno pa se rana inficira. Izbegavajte da stavljate bilo kakve predmete u uši, posebno štapiće za čišćenje ušnog kanala, jer može grebati kožu ušnog kanala. Malo ušne masti je dobro za vaše dete jer sprečava rast bakterija, pa izbegavajte čišćenje iste po svaku cenu.

*Da, ponekad boli!

Plivačko uho može izazvati intenzivan bol. Ponekad počinje kao blaga iritacija ili svrab, ali bol se pogoršava ako se ne leči. Obično boli više ako se uho povuče unazad ili ako je mali greben na prednjoj strani ušnog kanala pritisnut prema kanalu.
Slušalice za uši ( muzičkog plejera, telefona) ili slušni aparati mogu biti veoma neprijatni i povećavaju rizik od nastajanja plivačkog uha zbog iritacije kanala.

*Ostali simptomi

Ponekad iz ušnog kanala izlazi bistra tečnost ili gnoj.
Ako je kanal značajno zapušen ili ako gnoj ispunjava kanal, sluh će biti pogođen.
Još teži slučajevi mogu izazvati crvenilo koje se proteže na spoljašnje uho, groznicu i otečene limfne čvorove (žlezde) u vratu.
Plivačko uho može dovesti do vrtoglavice ili zvona u uhu.
Ako vaše dijete ima previše ušne masti, razgovarajte sa svojim doktorom o tome koliko često i čime je potrebno sprovoditi toaletu ušnog kanala. Ušna mast pomaže u čišćenju ušiju, tako da je ne želite previše očistiti!

Šta (ne) raditi:

  • Nikada ne stavljajte ništa čvrsto u ušni kanal.
  • Sušite ušne kanale kada voda uđe.
  • Nagnite glavu tako da je uho spušteno i držite peškir na ivici kanala.
  • Koristite fen za kosu na hladnom podešavanju nekoliko centimetara od ušiju da biste ga osušili.
  • Izbegavajte plivanje kada je potrebno
  • Ako vaše dete ima ogrebotine u uhu ili trenutnu infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, izbegavajte kupanje 3-5 dana kako biste dozvolili da koža ozdravi.
  • Izbegavajte kupke i druge iritantne tečnosti koje mogu doći do ušnih kanala.

*Ako postoje cevčice

Ako vaše dijete ima cevčice postavljene zbog rekurentnih infekcija srednjeg uha, razgovarajte sa svojim lekarom o zaštiti uha tokom plivanja.

*Kontrola bolova

Ako mislite da vaše dijete ima plivačko uho, počnite sa kontrolom bola kod kuće analgetikom koji vam je preoručio vaš lekar.
Grejanje uha spolja često pomaže, ali ne stavljajte zagrejane tečnosti u uho.

*Posetite doktora

Najčešće plivačko uho nije hitan slučaj, ali se simptomi mogu pogoršati ako se ne tretiraju ili traju duže od 3-5 dana.

*Kada odmah odvesti dete lekaru

Ako je bol intenzivan,crvenilo se proteže na lice ili iza uha,ono zauzima drugačiji položaj od uobičajenog i asimetično je u odnosu na drugo uho ili postoje drugi simptomi.

Deca (i odrasle osobe) sa dijabetesom ili drugim imunološkim nedostacima verovatno će brže razviti simptome infekcije, te je tada poželjno što ranije se javiti lekaru.

Specijalista pedijatar
Dr Kurjakov Vanja

Povezane teme:

bebina rutina

Bebeća rutina

Ključ uspeha da vaše dete da shvati da postoji red je da uspostavi rutinu koju pokušavajte da održavate svaki dan.

DA LI STE RODILI GENIJA?

Mnogi roditelji misle da im je dete telentovano, ali da li je uvek tako? Kako da prepoznate darovito dete,i kako da se prema njemu ponašate?

Uloga muzike u razvoju deteta

Muzika ima veoma veliki značaj u razvoju deteta. Razvija motorni sistem mozga,čulo vida i sluha,snaži koordinaciju,koncentraciju i memoriju.