Google translate
Претрага
Close this search box.

Moja beba sve stavlja u usta

Plišana životinja, igračke, palac … vaša beba provodi dan sisajući ili grickajući sve što joj padne pod ruku. Zar to nije preterano?

Problem – Vrh uha plišanog medveda, etiketa vaše jakne … beba sve stavlja u usta. „Dudla“ napunjenu životinju, sisa palac ili se ne može umiriti bez cucle ( varalice).

Health Medic
blog

Na koga to utiče?

Ako vaša beba stavlja u usta sve čega se domogne, na koga i kako to utiče?

-Na Vaše dete. Kada izgubi cuclu ili predmet koji bi stavilo u usta, uspaniči se i počne da plače.
-Na Vas. Smatrate da ovo nije higijenski , pored toga, plašite se da će ova navika promeniti formiranje zuba i nepca ili da će se povrediti.

Sisanje je instinktivni refleks!

Već u vašem trbuhu, beba je imala refleks sisanja. Ovaj pokret sisanja nema nikakve veze sa onim što radi kada ga dojite ili pije mleko iz flašice. Brži je i manje redovan od sisanja tokom hranjenja. Do 4 ili 6 meseci, ovo sisanje nevezano od hranjenja je od suštinskog značaja jer bebi omogućava regulisanje akta gutanja i disanja. Nakon 6 meseci, sisanje, gutanje i disanje postaće koordinirane i dobrovoljne akcije.

Šta treba da uradite?

Ako dojite bebu, ona od početka zauzima vrlo određeni položaj vilice i jezika. Zbog toga, tokom prvih nedelja posle rođenja, izbegavajte da sisa bilo šta osim dojke. Nakon tri nedelje, dobro će znati pravi položaj dojenja i možete pokušati sa varalicom kada mislite da bi joj godilo.

Sisanje umiruje.

Sisanje šake ili palca pruža bebi sigurnost. Odrastajući, vaš mališan će potražiti različite načine da se umiri: palac, vrh jastuka … Usvojiće predmet koji ga podseća na nežnost njegove majke i tako razviti sposobnost da se umiri sam, što je od velikog značaja za psihološki razvoj! Neka sisa koliko želi. Najbolje je da samo dete odabere način za smirivanje (palac, duda …). To će mu pružiti samopouzdanje. Ako se dete zaista teško samostalno umiri, ponudite mu različite vrste krpa i ćebadi, tako da može odabrati jednu ili dve od njih.Ako to nije dovoljno, dajte mu dudu. Postoji nedostatak: to je spoljni objekat, koji ono nije izabralo, i ne dozvoljava mu da se umiri samo, nego ste dovedeni u situaciju da intervenišete čim ispadne.

Sisanje pruža informacije!

Usta su kao bebina treća ruka. Prenose informacije koje još uvek ne može primiti kroz druga čula. Nakon što je uzelo predmet, sisanje omogućava da ga bolje shvati.

Šta treba da uradite?

Pazite šta stavlja u usta. Ponudite predmete (igračke, plišane životinje …) koje može sigurno da sisa i nikad ne gubite iz vida opasne predmete, najbolje ih podignite visoko, van domašaja.

 

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Povezane teme:

bebina rutina

Bebeća rutina

Ključ uspeha da vaše dete da shvati da postoji red je da uspostavi rutinu koju pokušavajte da održavate svaki dan.

Korona virus i deca

Korona i deca

Sa korona virus pandemijom stvorena je vrsta kolektivne panike koja pogađa sve nas. Jedno od mnogih pitanja je kako deci objasniti pandemiju?