Moja beba sve stavlja u usta

Plišana životinja, igračke, palac … vaša beba provodi dan sisajući ili grickajući sve što joj padne pod ruku. Zar to nije preterano?

Problem – Vrh uha plišanog medveda, etiketa vaše jakne … beba sve stavlja u usta. “Dudla” napunjenu životinju, sisa palac ili se ne može umiriti bez cucle ( varalice).

Na koga to utiče?

Na Vaše dete. Kada izgubi cuclu ili predmet koji bi stavilo u usta, uspaniči se i počne da plače.
Na Vas. Smatrate da ovo nije higijenski , pored toga, plašite se da će ova navika promeniti formiranje zuba i nepca ili da će se povrediti.

Sisanje je instinktivni refleks! Već u vašem trbuhu, beba je imala refleks sisanja. Ovaj pokret sisanja nema nikakve veze sa onim što radi kada ga dojite ili pije mleko iz flašice. Brži je i manje redovan od sisanja tokom hranjenja. Do 4 ili 6 meseci, ovo sisanje nevezano od hranjenja je od suštinskog značaja jer bebi omogućava regulisanje akta gutanja i disanja. Nakon 6 meseci, sisanje, gutanje i disanje postaće koordinirane i dobrovoljne akcije.

Šta treba da uradite? Ako dojite bebu, ona od početka zauzima vrlo određeni položaj vilice i jezika. Zbog toga, tokom prvih nedelja posle rođenja, izbegavajte da sisa bilo šta osim dojke. Nakon tri nedelje, dobro će znati pravi položaj dojenja i možete pokušati sa varalicom kada mislite da bi joj godilo.

Sisanje umiruje. Sisanje šake ili palca pruža bebi sigurnost. Odrastajući, vaš mališan će potražiti različite načine da se umiri: palac, vrh jastuka … Usvojiće predmet koji ga podseća na nežnost njegove majke i tako razviti sposobnost da se umiri sam, što je od velikog značaja za psihološki razvoj! Neka sisa koliko želi. Najbolje je da samo dete odabere način za smirivanje (palac, duda …). To će mu pružiti samopouzdanje. Ako se dete zaista teško samostalno umiri, ponudite mu različite vrste krpa i ćebadi, tako da može odabrati jednu ili dve od njih.Ako to nije dovoljno, dajte mu dudu. Postoji nedostatak: to je spoljni objekat, koji ono nije izabralo, i ne dozvoljava mu da se umiri samo, nego ste dovedeni u situaciju da intervenišete čim ispadne.

Sisanje pruža informacije! Usta su kao bebina treća ruka. Prenose informacije koje još uvek ne može primiti kroz druga čula. Nakon što je uzelo predmet, sisanje omogućava da ga bolje shvati. Šta treba da uradite? Pazite šta stavlja u usta. Ponudite predmete (igračke, plišane životinje …) koje može sigurno da sisa i nikad ne gubite iz vida opasne predmete, najbolje ih podignite visoko, van domašaja.

Član HM tima
Vanja Kurjakov
Specijalista pedijatar

Pozovite nas

021 301 304 3
021 301 304 4
064 645 322 5

Adresa

Narodnog fronta 73a

Novi Sad

Email

info@healthmedic.rs

Usled vanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID – 19 ,a prateći preporuke Ministarstva i Vlade RS, usvojili smo predložene mere u cilju suzbijanja virusa,kako bismo zaštitili naše pacijente kao i zaposlene, nastavljajući sa redovnim radom:
  • Mole se pacijenti da dolaze bez pratnje kako se ne bi stvarale gužve.
  • Ukoliko ste prehlađeni, molimo da odložite pregled
  • Svi pacijenti stariji od 65 godina mogu da dođu na prvi pregled samo ukoliko je neophodno, rutinske kontrole molimo da odložite
  • Sve predložene mere koje se odnose na higijenu su preduzete, dezinfikujemo i provetravamo sve prostorije Poliklinike posle svakog pacijenta
  • Pri zakazivanju pregleda, potrebno je navesti i dodatne informacije vezane za bolest pacijenta, ukoliko ih ima
  • Mole se imunodeficijentne osobe da ne dolaze na redovne kontrolne preglede
  • Molimo da održavate razdaljinu između sagovornika od 2 metra
  • Svaki pacijent ima  mogućnost pranja ruku sapunom i dezinfekcionim sredstvom
Radno vreme poliklinike je od 08:00 do 20:00