Google translate
Претрага
Close this search box.
Featured slika za post na temu: "Sve što treba da znate o ultrazvuku trbušne aorte". Autor članka je dr Vesna Drobnjak

Ultrazvuk trbušne aorte

Aorta je najveći krvni sud i najznačajnija žila hranilica našeg organizma. Polazeći iz srca, daje ogranke za svaki deo tela, od temena do tabana. Trbušna aorta je postavljena centralno u trbušnoj duplji, od dijafragme do karlice, i dostupna je pregledu u sklopu redovnog ultrazvučnog pregleda abdomena.

Health Medic
blog

Neminovno je da će nam starenje doneti očigledne promene, bore na licu ili sedu kosu, ali i promene na unutrašnjim organima i krvnim sudovima, koje ne možemo da prepoznamo, niti pratimo njihov razvoj.
Sa godinama, kvalitet zida aorte se menja, on gubi elastičnost, pojavljuju plakovi, odnosno masne naslage (ateroskleroza), te se lumen aorte sužava, čime se remeti cirkulacija i ugrožava snabdevanje krvlju organa u stomaku i nogu. Ove promene se razvijaju postepeno, dugotrajno, obično bez jasnih znakova i simptoma.
Određenim navikama u ishrani ili ponašanju, proces starenja krvnih sudova možemo usporiti ili ubrzati.
Pušenje, visoke masnoće u krvi, nedovoljno fizičke aktivnosti, šećerna bolest, visok pritisak i druge bolesti krvnih sudova, doprinose da se promene na zidu aorte razvijaju ubrzano i intezivno.

Može se i razviti vrećasto, trajno, proširenje abdominalne aorte – aneurizma, a tome doprinose isti faktori koji uslovljavaju formirnje plakova na krvnim sudovima (ateroskleroza), ali i povrede ili infekcije aorte. Postoji i jedna vrsta nasledne bolesti – Marfanov sindrom, kod kojeg je izmenjeno vezivno tkivo u telu, (pacijenti imaju duge kosti i veoma fleksibilne zglobove), i osobe sa ovim sindromom često imaju aneurizmu trbušne aorte.
Pacijenti sa biskuspidalnim aortnim zalistkom (zalistak sa dva umesto tri listića), takođe češće razvijaju aneurizme aorte.
Opasnost kod aneurizme je što se sa širenjem lumena krvnog suda, istanjuje njegov zid, te nastaje mogućnost pucanja, rupture, i fatalnih posledica.

Ultrazvučnim pregledom imamo uvid u izgled zida aorte, stepen razvijenosti promena na njenom zidu i prikaz protoka kroz samu aortu. Zato je ultrazvučni i kolor dopler pregled metoda izbora za otkrivanje i praćenje promena na aorti, jer je jednostavna, kratkotrajna, bezopasna i komforna za pacijenta.

Povezane teme:

Core biopsija

Core biopsija podrazumeva metodu kojom se finom iglom od 21 ili 23 G aspirira sadržaj tumora u špric uz citološku analizu puktata.

Kolor dopler karotidnih arterija

Šta su karotidne arterije i gde se nalaze? | Šta je kolor dopler? | Kada je potrebno raditi pregled kolor doplerom i šta njime otkrivamo?

Mamografija

Mamografija – Postoje određene ZNAČAJNE prednosti digitalne mamografije u odnosu na analognu mamografiju, u kojoj može da se koristi niža doza x-zračenja, a ukupan kvalitet