Štitna žlezda

Štitna žlezda, čemu služi i kako radi?

Health Medic
blog

Štitna žlezda izgleda kao štit starih Grka, po čemu je i dobila naziv. Smeštena je u donjoj polovini prednje strane vrata, a opisujući je lepše, kažemo da izgleda kao leptir raširenih krila, koji nije veći od našeg dlana.

Ta mala žlezda ima ozbiljnu i odgovornu ulogu. Ona svojim neprekidnim radom luči tiroidne hormone, čime reguliše rad svih organa u našem telu, obezbeđujući pravilan metabolizam. To znači da su pod njenim patronatom svi procesi u ljudskom telu.

Štitna žlezda je odgovorna za sintezu proteina (izgradnju svakog dela našeg tela), reguliše stvaranje toplote u telu, utiče na nivo šećera u krvi, uslovljava rad srca – glavnog motora našeg tela, stimuliše razgradnju masti. Prostije rečeno, štitna žlezda nam omogućava da budemo građeni od kvalitetnog materijala, obezbeđuje nam energiju za rad, dovodi u red sve ostale hormone, omogućava nam „prirodnu lipolizu“ i lep izgled.

Ona, dakle, određuje koliko brzo će naše srce da kuca, koliko kilograma ili kakav san ćemo imati, ali utiče i na kvalitet naše kose, noktiju i izgled lica.
Doprinosi seksualnoj funkciji oba pola, ostvarivanju želje za potomstvom i održavanju trudnoće, a nakon začeća, njena uloga je ključna za razvoj mozga i nervnog sistema ploda.
Podstiče koncentraciju, sposobnost učenja i pamćenja, i utiče na naše emocije i raspoloženje.

Dakle, sa zdravom štitnom žlezdom, koja dobro balansira naše hormone, mi imamo zdravo telo i zdrav duh, sposobni smo da radimo, stvaramo, ostavljamo potomstvo i uživamo u životu.
Ponaša se kao štit koji nas vodi kroz sve životne faze…a šta se dešava kada nas naš štit ne štiti? Kada taj umirujući leptir raširenih krila na našem vratu postane bolestan i uznemiren?
Postoje dve vrste bolesti štitne žlezde, one koje dovode do njenog usporenog rada, sa nedostatkom tiroidnih hormona ili nesposobnošću naših tkiva da koriste te hormone (hipotireoza), i one kod kojih je ubrzan rad žlezde i dolazi do povećanja nivoa njenih hormona (hipertireoza). Kod sumnje na poremećaj rada štitne žlezde potrebni su vam lekari koji će ispitati izgled i rad vaše štitne žlezde, što se postiže analizom krvi i ultrazvučnim pregledom same žlezde.

Ispitivanjem i kontrolisanjem štitne žlezde, vi štitite nju, kako bi i ona štitila vas.

Član HM tima
Vesna Drobnjak, radiolog

Povezane teme:

Smanjena funkcija štitne žlezde – šta se dešava?

Šta se dešava kada je smanjena funkcija štitne žlezde,a šta kada je povećana? Više puta smo pominjali štitnu žlezdu,njen značaj ,ulogu i funkciju u organizmu. Ovaj put pišemo o najčešćim poremećajima rada štitnjače.

Stres i štitna žlezda

Štitna žlezda reaguje na stres nemušto i neprepoznatljivo. Simptomi se
razvijaju postepeno, te su signali koje ona šalje vrlo suptilni.

Core biopsija

Core biopsija podrazumeva metodu kojom se finom iglom od 21 ili 23 G aspirira sadržaj tumora u špric uz citološku analizu puktata.