Google translate
Претрага
Close this search box.
Ilustracija za opis pregleda testisa, sa naslovom "Ultrazvuk mošnica (Skrotuma) - ultrazvuk testisa"

Ultrazvuk testisa i skrotuma

Ultrazvukom ispitujemo sve ono što se nalazi kod muškaraca „tamo dole“, a to nije samo testis.

Posmatra se koža, promene koje se nalaze u koži i omotačima testisa (kojih ima nekoliko!). „Kuglice“ koje napipaju pacijenti su najčešći razlog dolaska kod lekara i apsolutno su dobroćudne, (kao većina kožnih i potkožnih promena, bilo gde na telu), ali je neophodno ultrazvukom potvrditi njihovo poreklo i ispitati njihov izgled.

Health Medic
blog

Pregledom imamo uvid u stanje krvnih sudova, koji mogu biti prošireni, što je slučaj kod 15-20% muškaraca. Kod proširenih krvnih sudova cirkulacija je usporena, temperatura u toj regiji je veća, čime se ugrožava stvaranje polnih ćelija, što može usloviti probleme u planiranju porodice.
U skrotalnoj vreći se može nakupljati tečnost, nakon neke traume, infekcije ili za pacijente bez očiglednog uzroka, kada se javlja bezbolan otok, te je potrebno otkriti uzrok ovog poremećaja.
Testis je glavna struktura koja se pregleda. Može biti izmenjene strukture kod zapaljenja, infekcije mokraćnih puteva ili prostate. Upala testisa se može javiti i u toku nekih dečijih bolesti (zauške ili ovčije boginje!), kao i kod polno prenosivih bolesti.
Trauma ili povreda testisa su uglavnom posledice energičnih sportskih duela (ili fizičkih obračuna), te je neophodno ispitati izgled testisa i očuvanost cirkulacije.

Epididimis ili pasemenik je polumesečasta struktura, naslonjena na testis, a zapaljenje epididimisa je najčešći uzrok bola i otoka u ovoj regiji. Kao prateća pojava urinarnih infekcija daje dramatičnu sliku (izrazit otok, crvenilo i bol skrotuma), te se ultrazvukom potvrđuje dijagnoza i dobija uvid u stanje drugih struktura u skrotalnoj vreći.

Tumori testisa, iako veoma retki, najčešće su maligne dijagnoze kod muškaraca mlađe populacije, od 15 do 40 godina, a manifestuju se kao čvrst otok u testisu ili uvećan ceo testis. Uzrok nastanka ovih zloćudnih promena nije sasvim jasan, ali se češće javljaju kod nekih genetskih poremećaja, kod nespuštenih testisa (operacija kojom se spuštaju testisi u skrotume ne menja maligni potencijal! ), ili pacijenata sa lošim spermatogramom (30% pacijenata sa rakom testisa je imlao oligospermiju ili azospermiju – smanjen broj spermatozoida u semenoj tečnosti). U riziku su i muškarci sa već postojećim slučajevima raka testisa u porodici, zaposleni u industriji nafte, plina, kože i alkoholnih pića, dugotrajno izloženi ekstremno niskim ili ekstremno visokim temperaturama.

Muškarci u mlađoj dobi, koji primete „čudan osećaj“ ili osećaj „zatezanja“ u testisu, spontanu bol ili bol kod ejakulacije, krv u spermi, promenu boje kože u skrotalnoj regiji, ili ukoliko napipaju čvorić, kandidati su za ultrazvučni pregled testisa.

Zdravstveni problem, ma gde bio lokalizovan, čak i u intimnoj regiji, zahteva pravovremenu dijagnozu, nikako ignorisanje i nemar. Ne dopustite da neopravdani i neosnovani osećaji sramote i stida osujete vašu brigu o zdravlju.

Povezane teme:

Smanjena funkcija štitne žlezde – šta se dešava?

Šta se dešava kada je smanjena funkcija štitne žlezde,a šta kada je povećana? Više puta smo pominjali štitnu žlezdu,njen značaj ,ulogu i funkciju u organizmu. Ovaj put pišemo o najčešćim poremećajima rada štitnjače.