Google translate
Претрага
Close this search box.

Kolor dopler karotidnih arterija

-Šta su karotidne arterije i gde se nalaze?

-Šta je kolor dopler i na kom principu radi?

-Kada je potrebno raditi pregled kolor doplerom i šta njime otkrivamo?

Health Medic
blog

Karotidne artrerije

-su žile hranilice našeg mozga. Nalaze se u vratu, površno, gde su vrlo dostupne za ultrazvučni pregled. Nazvane su po grkčoj reči carotides, što znači uroniti u dubok san ili tromost, i objašnjava da prekid u ovim krvnim sudovima izaziva gubitak svesti, te da samo zdrave karotide omogućavaju mozgu da pravilno radi, misli, stvara i mašta.

Kolor dopler

-ultrazvukom dobijamo dvodimenzionalnu, fotografsku sliku, gde jasno vidimo izgled ovih krvnih sudova, njihovu unutrašnjost, da li postoje promene koje doprinose suženju lumena, zapušenju ili zakrčenju, narodski rečeno. Tokom pregleda, u realnom vremenu, gledamo (slušamo!), analiziramo i merimo, kako krv protiče, kojom brzinom, i kakav je protok u uslovima kada postoje prepreke i suženja.

Kada je potrebno raditi ovaj pregled?

Kad postoje faktori koji dovode do zadebljanja zida ili suženja lumena krvnih sudova:
– porodična skolonst ka bolestima srca i krvnih sudova (srčani ili moždani udar, bolesti krvnih sudova u porodici)
– povišen krvni pritisak
– visoke masnoće u krvi
– šećerna bolest
– gojaznost
– pušenje

Veoma je važno uraditi pregled karotidnih arterija pre nastanka promena koje ugrožavaju moždanu cirkulaciju, kako bi blagovremenim merama i odgovarajućom terapijom ublažili njihovu progresiju, i nastanak ozbiljnih i potencijano životno ugrožavajućih kompikacija.

 

Dr Vesna Drobnjak
Specijalista radiologije

Povezane teme:

Mamografija

Mamografija – Postoje određene ZNAČAJNE prednosti digitalne mamografije u odnosu na analognu mamografiju, u kojoj može da se koristi niža doza x-zračenja, a ukupan kvalitet

Ilustracija za članak: "Urinarne infekcije", autor članka je dr Vesna Drobnjak

Urinarne infekcije

Razlog za česte urinarne infekcije tokom leta su visoke temperature i pojačano znojenje, što doprinosi intezivnijem gubitku tečnosti.

Featured slika za post na temu: "Sve što treba da znate o ultrazvuku trbušne aorte". Autor članka je dr Vesna Drobnjak

Ultrazvuk trbušne aorte

Aorta je najveći krvni sud i najznačajnija žila hranilica našeg organizma. Polazeći iz srca, daje ogranke za svaki deo tela, od temena do tabana. Trbušna aorta je postavljena centralno u trbušnoj duplji, od dijafragme do karlice, i dostupna je pregledu u sklopu redovnog ultrazvučnog pregleda abdomena.