Google translate
Претрага
Close this search box.

Stres i štitna žlezda

Štitna žlezda reaguje na stres nemušto i neprepoznatljivo. Simptomi serazvijaju postepeno, te su signali koje ona šalje vrlo suptilni.

Health Medic
blog

Stres je svuda oko nas. Svakodnevne sitnice, poput saobraćajne gužve, rasprava zbog dečjih nezadovoljstava, nesporazuma sa kolegama, obaveza koje se neumoljivo gomilaju, ili one ozbiljne situacije – kada se suočavamo sa teškim bolestima i egzistencijalnim pitanjima, sa kojima nije lako izaći na kraj.

Svu larmu i galamu koju stres pravi oko sebe, svu neprijatnu buku, zastrašujuće zvukove, alarme, piskave glasove, zavijajuće sirene, naša čula registruju. Poseban stres je aktuelna pandemija u kojoj živimo, gde smo u novonastaloj, nepoznatoj situaciji izloženi bombardovanju negativnim vestima i oprečnim informacijama.

Naš organizam reaguje na stres. Nekada se prvo oglašava stomak, vrlo glasno i burno. On nam daje signale grčevima i bolovima, mučninama, povraćanjem ili promenom ritma pražnjenja creva.

Srce, kao glavni mišić u telu, na stres reaguje ubrzanim ritmom i skokovima pritiska, koji su lako preopoznatljivi po tipičnim glavoboljama.

Štitna žlezda reaguje na stres nemušto i neprepoznatljivo. Simptomi se razvijaju postepeno, te su signali koje ona šalje vrlo suptilni.

Stres je mehanika kojoj smo izloženi, vibracije, slike i neprijatni osećaji koji opsedaju naša čula, ali stres je i hemija; sve one supstance, molekuli, hormoni, oksidansi i otrovi, koji nas svakodnevno, izdašno preplave.

U ova luda vremena, potrebno je pronaći mir, oslušnuti svoje telo i posvetiti mu pažnju. Svaka zrela i samosvesna osoba zna da mora izdvojiti slobodno vreme za posete lekaru, za preglede i kontrole, kao što redovno i savesno servisira svoj automobil ili klima uređaj. Kao što svaka domaćica zna koliko su neophodne prolećne generalke u stanu ili kao što svaki sportista zna koliko su važne bazične, letnje pripreme pred svaku sezonu, svaki pojedinac mora da zna značaj redovnih pregleda, koji mu omogućavaju da proveri koliko je njegov organizam očuvan ili spreman za svakodnevne izazove koji ga očekuju.

Redovni pregledi su ono najvažnije, neophodno i neodložno, što moramo činiti za sebe, ali i za one koje volimo i za koje živimo. Kada ste Vi poslednji put bili kod lekara ili uradili pregled stomaka i štitne žlezde?

 

Član HM tima
Vesna Drobnjak, radiolog

Povezane teme:

Mamografija

Mamografija – Postoje određene ZNAČAJNE prednosti digitalne mamografije u odnosu na analognu mamografiju, u kojoj može da se koristi niža doza x-zračenja, a ukupan kvalitet

Featured slika za post na temu: "Sve što treba da znate o ultrazvuku trbušne aorte". Autor članka je dr Vesna Drobnjak

Ultrazvuk trbušne aorte

Aorta je najveći krvni sud i najznačajnija žila hranilica našeg organizma. Polazeći iz srca, daje ogranke za svaki deo tela, od temena do tabana. Trbušna aorta je postavljena centralno u trbušnoj duplji, od dijafragme do karlice, i dostupna je pregledu u sklopu redovnog ultrazvučnog pregleda abdomena.