Šta je Hašimoto i šta (nam) radi?

Kao u vicu kad baba pita unuka kako se zove onaj Nemac koji joj sakriva stvari po kući, misleći na Alzhajmera, ovaj Japanac, Hašimoto, je takođe imaginarni lik, krivac za gomilu neprijatnih simptoma i telesnih promena, veoma ozloglašen i ne samo kod starije popoulacije.

Health Medic
blog

Zapaljenska bolest štitne žlezde, nazvana po japanskom lekaru -Hašimoto tireoiditis- uzrokuje pravi građanski rat u našem telu, organizam se buni i stvara anti tela, koja uništavaju štitnu žlezdu, sa posledičnim smanjenim lučenjem hormona. U tom haotičnom stanju alergije na samog sebe i samodestrukcije sopstvenog tkiva, moguće su epizode pojačanog rada štitne žlezde, sa skokom tiroidnih hormona, što dodatno komplikuje sliku ove bolesti i stvara konfuziju kod obolelih.

Suština je da naši hormoni nisu u ravnoteži, mi se ne osećamo dobro, niti možemo da izgledamo dobro.

Poremećaji kojim se odražava oslabljen rad štitne žlezde su brojni – o tome ste već imali priliku da čitate.

Ponekad su to simptomi koje tumačimo kao hronični umor (pospanost, usporenost misli i tromost mišića), ponekad mislimo da je u pitanju loša probava, ili da nas „srce izdaje“, da godine uzimaju danak, te da su takve promene neminovne, i da će se rešiti same od sebe (kada se naspavamo, eliminišemo stres, dovedemo kilažu u red ili prestanemo sa lošim navikama… ), ali nekada se začarani krug vrlo jednostavno prekida, jer uzrok i posledice problema imaju jedno rešenje.

Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje izgled štitne žlezde i da li je (i koliko) njena građa oštećena ovim zapaljenjem. Dalji koraci se preduzimaju u dogovoru sa lekarom, a cilj je zaustaviti napredovanje ovog procesa, dovesti hormone u ravnotežu i obezbediti sebi kvalitetan život.

za HM blog piše

dr Vesna Drobnjak
Specijalista radiologije

Povezane teme:

Urinarne infekcije

Razlog za česte urinarne infekcije tokom leta su visoke temperature i pojačano znojenje, što doprinosi intezivnijem gubitku tečnosti.

Ultrazvuk trbušne aorte

Aorta je najveći krvni sud i najznačajnija žila hranilica našeg organizma. Polazeći iz srca, daje ogranke za svaki deo tela, od temena do tabana. Trbušna aorta je postavljena centralno u trbušnoj duplji, od dijafragme do karlice, i dostupna je pregledu u sklopu redovnog ultrazvučnog pregleda abdomena.