Google translate
Претрага
Close this search box.
Bol u trbuhu tokom trudnoće

Bol u trbuhu tokom trudnoće

Bolne senzacije u trbuhu tokom trudnoće mogu biti normalan deo prilagođavanja na trudnoću koja se razvija. Iako postoji mnogo bezopasnih uzroka ovog bola, neki mogu biti i ozbiljniji. 

Neki bolovi u stomaku tokom trudnoće su prilično česti i uglavnom ne predstavljaju pretnju vama i vašoj bebi.

Health Medic
blog

Bol u ligamentima materice: može se javiti oštar ubodni bol pri promeni položaja tela, ili se javiti tup dugotrajni bol. Bol u ovim ligamentima nastaje zbog njihovog istezanja tokom rasta materice. Najčešće se bol javlja u drugom trimestru i smatra se bezopasnim.

Gasovi i zatvor: tokom trudnoće dolazi do usporavanja gastrointestinalnog trakta usled povećanog nivoa progesterona. Zbog toga hrana sporije putuje kroz creva. To često može dovesti do opstipacije i gasova. Preventivno se preporučuje unošenje puno vode, hrane bogate vlaknima, primerena fizička aktivnost, radi smanjenja ove vrste tegoba.

Kontrakcije Brakston Hiks: označene i kao pripremne kontrakcije, uglavnom ne predstavljaju rizik za trudnoću. Manifestuju se kao stezanje i grčenje stomačnih mišića. Za razliku od pravih kontrakcija koje su bolnije, duže traju i blokiraju redovnu aktivnost, kod Brakston-Hiks kontrakcija, redovna aktivnost se uredno nastavlja i same kontrakcije nisu toliko izražene.

Drugi uzroci nelagodnosti i bolova u trbuhu u trudnoći: rastuća materica, stomačni virusi, bubrežni kamenci, miomi i osetljivost na hranu – mogu uzrokovati bolnost u trbuhu u trudnoći koja uglavnom nije opasna za samu trudnoću.

Ozbiljniji uzroci bolova u trbuhu u trudnoći

Vanmaterična trudnoća: nastaje kod razvoja trudnoće izvan materice, a najčešće u jajovodu. U ovom slučaju između 6. i 10. nedelje trudnoće se javlja intenzivan bol i krvarenje. Neophodan je tretman koji može da bude sa primenom određenih lekove, operativan, ili mešoviti.

Abrupcija posteljice: predstavlja po život opasno stanje u kojem se posteljica odvaja od materice pre nego što se beba rodi. U tom slučaju se često javlja obilno krvarenje sa bolovima u trbuhu i/ili leđima. Može doći i do oticanja plodove vode. Često zahteva hitno završavanje trudnoće.

Pobačaj: kod nastanka pobačaja javljaju se bolovi u leđima različitog intenziteta, pojava učestalih kontrakcija, smeđe ili svetlo crveno krvarenje sa, ili bez grčeva, tkivo ili materijal sličan ugrušcima koji izlaze iz vagine i naglo smanjenje i gubitak ostalih znakova trudnoće.

Infekcija urinarnog trakta: stanje koje može da izazove čak i teže komplikacije. Najčešće se javlja bol u donjem delu trbuha, učestalo mokrenje i pečenje pri mokrenju. Početna terapija se lako sprovodi i uglavnom sprečava dalje komplikacije. Ako se bol proširi na leđa u predeo bubrega, sa temperaturom, jezom, mučninom to može biti znak širenja infekcije na gorenje delove urinarnog trakta i često zahteva i bolničko lečenje.

Preeklampsija: karakteriše se visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći, obično nakon 20 nedelja trudnoće. Bol u gornjem delu stomaka, obično ispod rebara, može pratiti druge simptome koji se koriste za dijagnozu preeklampsije. Mučnina, povraćanje i povećan pritisak na stomak dodatni su simptomi koji se mogu pojaviti u ovom slučaju.

Svi bolovi koji traju dugo, naročito ako su praćeni temperaturom, jezom, mučninom, povraćanjem, vaginalnom pojačanom sekrecijom i krvarenjem, zahtevaju pregled ginekologa i isključivanje nekog od ozbiljnih uzroka bolova u trbuhu u trudnoći.

 

Član HM tima
Dr Aleksandar Babić
Specijalista ginekologije i akušerstva

Povezane teme:

Visok pritisak u trudnoći

Visok pritisak spada među češće komplikacije trudnoće i može se javiti u 5-10% slučajeva. Postoje 4 tipa hipertenzivnih poremećaja.

Histeroskopija bojan sekulic

Histeroskopija

Histeroskopija je endoskopska procedura vaginu i kanal grlića materica da se ubaci histeroskop u matericu radi pregleda njene šupljine.