Google translate
Претрага
Close this search box.

U POSLEDNJE VREME OSEĆAM SE DRUGAČIJE.. DA LI SAM TRUDNA ?

DA LI SAM TRUDNA ?
Rani znakovi trudnoće mogu da se jave najranije negde u periodu izostanka menstruacije. 60% žena rane znakove trudnoće osete oko 6 nedelje trudnoće a 90% do 8 nedelje trudnoće. Jedan određen broj žena nema nikakve simptome.

Health Medic
blog

ODBOJNOST PREMA ODREĐENOJ VRSTI HRANE: nije neuobičajeno da Vas određeni mirisi hrane, šolja kafe ili pojedine arome teraju na povraćanje. Pojedine namirnice ćete još više voleti (obožavati !), dok neke, koje su Vas do sad privlačile jednostavno nećete moći da gledate !Smatra se da je to posledica većih nivoa Estrogena koji prate trudnoću.

PROMENE RASPOLOŽENJA: u trudnoći su česte promene raspoloženja, najvećim delom zbog hormonskih promena koje su snažne. Svako na te promene reaguje različito. Od preteranih emocija, dobrih ili loših do osećanja depresije ili anksioznosti (ako bude čitao neko od muških.. već vidim kako sumnja da mu je lepša polovina u blaženom stanju ☺).

OSEĆAJ NADUTOSTI: moguće je da ćete se tako osećati, slično kao kad imate “one dane”. Zbog toga će Vam se možda učiniti, da su Vam potrebne za broj veće farmerke, iako je materica još uvek mala.

ČESTO MOKRENJE: vrlo brzo, nakon što ste ostali u drugom stanju, hormonske promene dovode do niza promena u organizmu, između ostalog povećanog protoka krvi kroz bubrege što dovodi do toga da se Vaša mokraćna bešika brže puni, tako da morate češće u toalet. Kasnije, to biva izraženije, jer kako beba raste, vrši pritisak na mokraćnu bešiku pa je kapacitet manji.

UMOR I ISCRPLJENOST, POSPANOST I ZABORAVNOST: pogađate sigurno odgovor… do sad ste naučili… Hormoni ! ☺, ovaj put je u pitanju Progesteron. Opustite se, poboljšanje ćete osetiti već u drugoj polovini trudnoće i prolaznog je karaktera do pred kraj trudnoće kada ćete se osećati nelagodno, sada već zbog ozbiljne težine koju nosite na svojim leđima. (mali savet, velikih majstora: za bolove u leđima najbolje da Vas masira partner svako veče pred spavanje.. slobodno recite da Vam je prepisao ginekolog ! ☺ p.s. inače, slobodno koristite “drugo stanje” I uživajte.. jer vreme leti.. znate već, rekao je ginekolog, to je zbog hormona medeni, itd.. ☺ dajte mašti na volju !

BOLNE GRUDI: osetljive, natečene grudi, kao tokom menstruacije ali malo izraženije. Nakon prva tri meseca, kada se Vaš organizam navikne na burne promene, nelagodnost će se značajno smanjiti.

BLAGO KRVARENJE: tačkasto krvarenje, par kapi krvi ili malo više od toga, iskusi jedna od četiri žene. Znači, vrlo je često, ne paničite. Postoji nekoliko razloga i uzroka. Ako ste primetili blago krvarenje u vreme očekivane menstruacije (koja Vam kasni), uzrok možda leži u takozvanom krvarenju zbog “implantacije embriona u endometrijum” (Vaša beba se gnezdi u materici, usađuje se, postajete jedno.. ☺) Ponekad, ne često, krvarenje može biti znak pretećeg pobačaja ili vanmaterične trudnoće posebno ukoliko je praćeno bolovima u leđima ili grčevima u donjem delu trbuha. Ukoliko je krvarenje značajno (kao menstrualno ili jače), te ako je praćeno bolovima ili ste zabrinuti, javite se svom Ginekologu.

MUČNINA: neke žene mučnina pogodi mesec ili dva nakon začeća dok kod nekih “žurka“ počinje već u drugom mesecu, samo se malobrojne mogu nazvati srećnicama jer ih ovaj neprijatni simptom zaobiđe. Može biti praćena povraćanjem ili ne. Nije vezana za doba dana. U većini slučajeva prestaje nakon prvog trimestra (trećeg meseca). Ne postoji “čarobni lek”. Pomaže izbegavanje hrane, mirisa koji Vam smetaju, manji a češći obroci, kompleks vitamina B. U ekstremnim slučajevima, ukoliko je došlo do dehidratacije, neophodan je prijem u bolnicu radi dobijanja infuzije (20x i preko povraćanja na dan, loše opšte stanje)

IZOSTANAK MENSTRUACIJE: ukoliko stvarno imate regularne menstruacije i ne dobijete ciklus u očekivano vreme, možda se odlučite za test na trudnoću. Vi verovatno nećete stići da osetite nešto od ovde nabrojanih simptoma.

BAZALNA TELESNA TEMPERATURA: ukoliko pratite Vašu jutarnu telesnu temperaturu pre ustajanja iz kreveta i primetite skok 0.5-1c, koji traje više od 2 nedelje, verovatno ste u drugom stanju. ☺

POZITIVAN TEST NA TRUDNOĆU: ukoliko koristite test na trudnoću, koji funkcioniše na osnovu par kapi mokraće (verovatno, kao velika većina), treba da znate bez obzira šta piše na kutiji, da rezultat nije pouzdan. Test na trudnoću, koji se radi iz krvi i koji meri nivo bHCG hormona je 100% tačan.

 

SADA JE VREME DA ZABELEŽITE FANTASTIČNE TRENUTKE I NAPRAVITE FOTOGRAFIJE VAŠE BEBE KAKO RASTE, BIRAJTE VRHUNSKE STRUČNJAKE I I ULTRAZVUK KOJI JE POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE !

Povezane teme:

Plodova voda

Plodova voda

Plodova voda predstavlja tečnost kompleksnog sastava koja ispunjava šupljinu materice i okružuje bebu u njenom razvoju tokom trudnoće.

Bol u trbuhu tokom trudnoće

Bol u trbuhu tokom trudnoće

Iako postoji mnogo bezopasnih uzroka ovog bola, neki mogu biti i ozbiljniji, a neki su prilično česti i uglavnom ne predstavljaju pretnju.

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Herpes predstavlja doživotnu infekciju. Međutim, antivirusni lekovi mogu sprečiti ili skratiti promene na koži uzimanjem lekova.