021 301 304 3 info@healthmedic.rs

Kad zazvoni školsko zvono

Kad zazvoni školsko zvono
Polazak u osnovnu školu je veoma značajan događaj u detinjstvu, ujedno i velika promena za roditelje i dete. To je prvi susret deteta sa jasnim i nedvosmislenim zahtevima:šta se mora naučiti, šta sve treba postići.

Da li je dete spremno za školu? Prvo polazimo od telesne spremnosti deteta, koju ispituje pedijatar koji već ima uvid u zdravstveno stanje i psihomotorni razvoj deteta tokom čitavog odrastanja.

Sistematski pregled za školu podrazumeva i kontrolu krvne slike, pregled sluha i vida, fizijatrijski i stomatološki pregled. Obavezno je i testiranje svesne intelektualne spremnosti koju utvrđuju psiholog i pedagog. Nakon svih pregleda dete dobija vakcinu protiv difterije, tetanusa (Di Te), dečje paralize (Polio) i MMR (morbili, rubella i zaušci).

Sve je ovo obavljeno i dato je “zeleno svetlo” za polazak u školu, ali roditelji I dalje imaju mnogo pitanja i dilema koje bi valjalo razrešiti pre polaska.

KAKO PRIPREMITI DETE ZA ŠKOLU?

Dete nemojte plašiti školom ni učiteljicom, odvedite ga da ranije vidi školu i školsko dvorište. Sa veseljem se prisetite svog školovanja i ispričajte mu neke vaše dogodovštine. Na vreme prilagodite ritam spavanja i obroka. Definišite u stanu njegov radni prostor; ako je ikako moguće dobro bi bilo da je izolovan od prostora u kom se gleda televizijja i ukućani obavljaju svoje ostale aktivnosti.
Ako dete ima svoju sobu, dobra ideja je da se prostor u kom se rade domaći zadaci odvoji otvorenom policom ili platnenim paravanom na kome su našiveni džepovi u kojima dete može držati svoje stvari. Važno je da mu igračke ne skreću pažnju dok radi za školu. Naravno, detetu treba da ostavimo i dovoljno vremena za igru.
Zato, nemojte ga odmah zatrpati vannastavnim aktivnostima kao što su strani jezici, balet, muzička škola, sport, folklor… Ostavite detetu mogućnost izbora. Sve stvari potrebne za školu kupujte zajedno sa detetom.

PRVI DAN ŠKOLE

Na kućnom kalendaru obeležite prvi dan škole. Dobro je da oba roditelja tog prvog dana idu sa detetom u školu, a da jedan roditelj ostavi par dana od godišnjeg odmora za prve školske dane.
Nadamo se da je neke veštine i navike dete već usvojilo-pre svega pranje ruku posle toaleta i pre jela, samostalno obuvanje i oblačenje, razlikovanje leve i desne strane, brojanje do deset, raspoznavanje različitih doba dana, imenovanje i razlikovanje boja, pozdravljanje nepoznatih osoba. Vaš đak prvak bi trebalo obavezno da zna svoje ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona članova porodice.

NE UPOREĐUJTE DETE SA DRUGIM ĐACIMA

Detetu stalno treba davati podršku u onome što radi, pa i u školskim zadacima; dajte mu do znanja da njegova uspešnost u školi neće uticati na vašu ljubav prema njemu, a da vežbanjem neke aktivnosti može napredovati-da biste mu ovo objasnili, uporedite sa napredovanjem u igranju kompjuterskih igrica ili društvenih igara.
Razradite strategiju šta da radite ako nakon škole nema nikoga kod kuće. Procenite da li je dete sposobno da ostane samo u kući-što možete i ranije uvežbati. Ako ne smete da ga ostavite samog, angažujte neku komšinicu da ga pričuva uz malu nadoknadu, ili razmislite o produženom boravku u školi, barem tokom prva dva razreda. Ne upoređujte dete, ni sa ostalom decom u školi, niti sa braćom i sestrama.
Neko u tu čuvenu školu znanja i života ulazi sa osmehom, radoznalo, neko zbunjen i uplašen, neko čak i ravnodušan. Ali, zar nije tako i inače u životu? Vi, barem, prepoznajete karakter svog deteta i podržite ga.
Tokom prvih meseci iskrsnuće mnogo pitanja-na neka će odgovorii nailaziti sami od sebe, a neka će se vremenom produbiti i tražiti dodatno angažovanje. Svejedno, lep i ozbiljan zadatak je pred vama.

Srećan vam polazak u školu!

Specijalista pedijatar
dr Bašić Sonja

Pozovite nas

021 301 304 3
021 301 304 4
064 645 322 5

Adresa

Narodnog fronta 73a

Novi Sad

Email

info@healthmedic.rs

Usled vanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID – 19 ,a prateći preporuke Ministarstva i Vlade RS, usvojili smo predložene mere u cilju suzbijanja virusa,kako bismo zaštitili naše pacijente kao i zaposlene, nastavljajući sa redovnim radom:
  • Mole se pacijenti da dolaze bez pratnje kako se ne bi stvarale gužve.
  • Ukoliko ste prehlađeni, molimo da odložite pregled
  • Svi pacijenti stariji od 65 godina mogu da dođu na prvi pregled samo ukoliko je neophodno, rutinske kontrole molimo da odložite
  • Sve predložene mere koje se odnose na higijenu su preduzete, dezinfikujemo i provetravamo sve prostorije Poliklinike posle svakog pacijenta
  • Pri zakazivanju pregleda, potrebno je navesti i dodatne informacije vezane za bolest pacijenta, ukoliko ih ima
  • Mole se imunodeficijentne osobe da ne dolaze na redovne kontrolne preglede
  • Molimo da održavate razdaljinu između sagovornika od 2 metra
  • Svaki pacijent ima  mogućnost pranja ruku sapunom i dezinfekcionim sredstvom
Radno vreme poliklinike je od 08:00 do 20:00