Šta je ureaplazma

Šta je ureaplazma?

Ureaplazma je vrsta mikroorganizma iz porodice mikroplazmi koja svojoj pojavom izaziva genitalne infekcije (pa čak i neplodnost) kako kod žena tako i kod muškaraca.

Health Medic
blog

Ureaplazma spada pod najmanje bakterije koje mogu da prežive nezavisno od domaćina

Ono što ureaplazmu razlikuje od ostalih bakterija jeste što one nemaju ćelijski zid i mogu ga poprime različite oblike, pa tako mogu i da žive i opstanu i u drugim ćelijskim organizmima.

Oko 70% seksualno aktivnih odraslih osoba ima ovu vrstu bakterija.

Međutim, ukoliko dođe do njihovog obimnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis,čak i spontani pobačaji.

Ureaplasma urealyticum izaziva infekcije genitalnog trakta kod oba pola, što može dovesti do steriliteta, malformacija fetusa, a sve se češće dijagnostifikuju i kao uzročnici sistemskih bolesti kod trudnica, porodilja, dece i osoba oslabljenog imuniteta.

Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta i potpuno zavisi od seksualne aktivnosti,pa je prevencija zaštićen polni odnos prezervativom.

 

Dr Bojan Sekulić
spec.ginekologije i akušerstva

Povezane teme:

Urinarne infekcije

Razlog za česte urinarne infekcije tokom leta su visoke temperature i pojačano znojenje, što doprinosi intezivnijem gubitku tečnosti.

Ultrazvuk trbušne aorte

Aorta je najveći krvni sud i najznačajnija žila hranilica našeg organizma. Polazeći iz srca, daje ogranke za svaki deo tela, od temena do tabana. Trbušna aorta je postavljena centralno u trbušnoj duplji, od dijafragme do karlice, i dostupna je pregledu u sklopu redovnog ultrazvučnog pregleda abdomena.