Šta je ureaplazma

Šta je ureaplazma?

Ureaplazma je vrsta mikroorganizma iz porodice mikroplazmi koja svojoj pojavom izaziva genitalne infekcije (pa čak i neplodnost) kako kod žena tako i kod muškaraca.

Health Medic
blog

Ureaplazma spada pod najmanje bakterije koje mogu da prežive nezavisno od domaćina

Ono što ureaplazmu razlikuje od ostalih bakterija jeste što one nemaju ćelijski zid i mogu ga poprime različite oblike, pa tako mogu i da žive i opstanu i u drugim ćelijskim organizmima.

Oko 70% seksualno aktivnih odraslih osoba ima ovu vrstu bakterija.

Međutim, ukoliko dođe do njihovog obimnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis,čak i spontani pobačaji.

Ureaplasma urealyticum izaziva infekcije genitalnog trakta kod oba pola, što može dovesti do steriliteta, malformacija fetusa, a sve se češće dijagnostifikuju i kao uzročnici sistemskih bolesti kod trudnica, porodilja, dece i osoba oslabljenog imuniteta.

Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta i potpuno zavisi od seksualne aktivnosti,pa je prevencija zaštićen polni odnos prezervativom.

 

Dr Bojan Sekulić
spec.ginekologije i akušerstva

Povezane teme:

Smanjena funkcija štitne žlezde – šta se dešava?

Šta se dešava kada je smanjena funkcija štitne žlezde,a šta kada je povećana? Više puta smo pominjali štitnu žlezdu,njen značaj ,ulogu i funkciju u organizmu. Ovaj put pišemo o najčešćim poremećajima rada štitnjače.

Stres i štitna žlezda

Štitna žlezda reaguje na stres nemušto i neprepoznatljivo. Simptomi se
razvijaju postepeno, te su signali koje ona šalje vrlo suptilni.