Google translate
Претрага
Close this search box.

Onog trenutka kad odlučite da ostanete u drugom stanju…

Kada odlučite da ostanete u drugom stanju…
…možete da učinite nešto više od ostavljanja kontracepcije.

Kad smo kod pravljenja bebe, sve se vrti oko pravog trenutka. Naravno, i dobar seks pomaže.. ☺

Health Medic
blog

Naučite da prepoznate ovulaciju i plodne dane, brojeći dane od prvog dana menstruacije i prepoznavanjem diskretnih znakova koje Vam vaše telo šalje..

A mi ćemo Vam povećati šanse i ubrzati stvari sa nekoliko saveta..

UTVRĐIVANJE OVULACIJE: ovulacija, šta je to ? Kada jedan od vaša dva jajnika oslobodi jajnu ćeliju i zatim je spermatozoid oplodi, te se oplođena jajna ćelija ugnezdi u Vašu matericu !

Plodni dani kod žena čiji je ciklus 28 dana, su sredinom ciklusa, obično između 10-15 dana, mada je moguće ostati u drugom stanju i između 7-19 dana. Stoga, budite vredni u tom periodu ! ☺
Drugi način je da koristite neki od testova za ovulaciju kao što su LH tračice koje detektuju porast luteinizirajućeg hormona iz urina i ovulaciju koja sledi.
Treći način je da naučite da prepoznate suptilne znakove koje Vam vaše telo šalje. Skok jutarnje temperature od 0.5-1c u drugoj polovini ciklusa ukazuje na ovulaciju. Pojačano lučenje cervikalne sluzi ( gust, lepljiv, staklast sekret – vlažni dani). Neke žene mogu da osećaju ovulaciju kao bol u donjem delu trbuha, sa leve ili desne strane, u predelu jajnika.

SEKS : najveće šanse da ostanete u drugom stanju imate ukoliko odnose imate 2 dana pre i na dan ovulacije.

Da li samo možemo da probamo pa da vidimo šta će se desiti ? Naravno ! Ne morate da koristite ništa od gore navedenih metoda, dovoljno je da imate najmanje 3x nedeljno seks, posebno tokom 2 nedelje u sredini ciklusa.

VAŽNO: ukoliko ste mlađi od 35 godina i pokušavate ostati u drugom stanju godinu dana bez uspeha, vreme je da konsultujete Vašeg ginekologa !

ISHRANA: nemojte čekati da ostanete u drugom stanju da bi unapredili Vaše navike. Krenite sa zdravom ishranom da bi bebi obezbedili snažan početak !

Važi za ženu i za muškarca, hrana i plodnost su u direktnoj vezi. Jedite dosta voća i povrća, žitarice sa celim zrnom, hranu bogatu kalcijumom (jogurt, sir, mleko), meso, ribu. Ukoliko ne unosite dovoljno hrane – to može uticati na Vaš ciklus, u slučajevima pothranjenosti ili gojaznosti možete izgubiti ovulaciju. Muškarac bi trebao da vodi računa da unosi dovoljno vitamina C i E, folnu kiselinu i Zink, jer su neophodni za zdravu spermu. Izbegavajte, koncentrovane šećere (sokove, slatkiše), hlebove (belo brašno) i testenine. Ograničite kafu i čaj na jednu šoljicu. Mnogi stručnjaci savetuju pored zdrave ishrane i uzimanje vitamina i minerala.

ZDRAVLJE I SPORT: zdrava beba počinje sa vašim zdravim životom. Saznajte zašto je važno da ojačate vaše telo, da li je u redu da ste na dijeti dok pokušavate da zatrudnite, kako stres može uticati na Vaše šanse i kako da se pripremite za kontrolni pregled.

Izbegavajte lubrikante. Određeni lekovi mogu da oštete plod. Alkohol, narkotici i pušenje mogu oštetiti jajnu ćeliju i spermatozoide i smanjiti šanse za začeće. Hemikalije koristiti oprezno. Vrele kupke, dokazano u mnogim studijama, smanjuju značajno broj spermatozoida, kao i u druge aktivnosti gde se stvara toplota oko mošnica (vožnja biciklom, sauna, nošenje tesnog veša). Stres može da utiče na plodnost, tako što utiče na funkciju i hormone hipotalamusa koji regulišu otpuštanje jajne ćelije.

DEČAK ILI DEVOJČICA ? Da li možemo da biramo pol ? Šta kažu stručnjaci ?

Da, biranje pola je tehnički moguće. I predstavlja opciju tokom vantelesne oplodnje za parove kod kojih želimo da izbegnemo genetske bolesti vezane za pol. U pitanju je PGD (preimplatation genetic diagnosis).
Šta kaže narod ? Ako želite dečaka, jedite dosta mesa ili morate da apstinirate nedelju dana pre seksa ? Ako želite devojčicu, jedite čokoladu ? Ili da vodite ljubav u doba punog meseca ? Jednom prilikom, jedna pametna žena mi reče, ukoliko želite lepu decu, vodite ljubav svaki dan ! ☺ Svi su čuli mnoge od ovih priča koji ulaze u domen urbanih mitova. A šta ako nešto od ovog stvarno funkcioniše ? Sigurno, ne može da škodi.. ☺

ALTERNATIVNE METODE ZAČEĆA:

Sirup za kašalj. Ideja je sledeća, sirup za kašalj „razmekšava” sekret u plućima da bi ga lakše izkašljali i obzirom da utiče na celokupno telo, može da utiče na Vašu cervikalnu sluz da postane prohodnija za spermatozoide. Iako nema dovoljno studija koje bi podržale ovu tvrdnju, korištenje čajeve umesto lekova, ne mogu da naškode. Preporučuju se čaj od jagorčevine, belog sleza, majčine dušice. Čaj pijte 4 dana pre očekivane ovulacije i jedan dan posle.
Akupunktura, da li može pomoći ? Zasniva se na teoriji da vitalna energija “ČI” teče telom određenim putevima. Akupunktura pokušava da unese balans u ovu energiju i povrati zdravlje stimulisanjem određenih tačaka u telu. Najnovija istraživanja u Americi i Nemačkoj potvrđuju ono što se u Kini koristi već 5000 godina. Ustanovljeno je da akupunktura poboljšava cirkulaciju u materici i opušta mišiće i na taj način povećava šansu za implataciju embriona. Smanjuje stres. Kod muškarca povećava broj spermatozoida i njihov kvalitet. U krajnoj liniji, obzirom da je akupunktura sigurna procedura (ukoliko je izvodi sertifikovani akupunturolog) nije bitno da li stvarno funkcioniše ili je placebo, naškoditi ne može.
Feng šui ? Kada je sve u harmoniji, energija teče kao reka. Ali kada okolina nije u balansu sa Feng šuijem, energija ostaje zarobljena. Rezultat je glavobolja, umor do poslovnih problema i neplodnosti. Konsultujte stručnjaka.
Vera. Volja. Pozitivne misli. Pomažu sigurno.

URADITE REDOVNI GODIŠNJI GINEKOLOŠKI PREGLED PRE PLANIRANE TRUDNOĆE !

Povezane teme:

Plodova voda

Plodova voda

Plodova voda predstavlja tečnost kompleksnog sastava koja ispunjava šupljinu materice i okružuje bebu u njenom razvoju tokom trudnoće.

PUŠENJE U TRUDNOĆI

Kod trudnica koje su tokom trudnoće konstantno izložene pasivnom pušenju povećani su rizici od istih oboljenja kao i kod trudnica pušača.